Мигел де Сервантес - биография

Мигел де Сервантес Сааведра (1547 - 1616) живее и твори през така наречения „златен век“ - разцвет на испанската литература и изкуство, а романът му „Дон Кихот“ е сред най-значимите и четени и до днес творби на европейската култура. Потомствен дребен благородник, той е роден в малкия кастилски град Алкала де Енарес.

Мигел де Сервантес - „Дон Кихот“ (анализ)

Мигел де Сервантес Сааведра (1547- 1616) е най-известният представител на Ренесанса в Испания и един от най-значителните писатели в цялата история на западноевропейската литература. Животът му е пълен с динамика и авантюри, изцяло в духа на епохата, към която принадлежи. Роден през 1547 г., той учи в йезуитско училище.

„Дон Кихот“ - Сюжетът и хуманитарните търсения на времето

Идеята, която превръща походите на Дон Кихот и Санчо Панса романов сюжет, се основава на сблъсъка между реалната земна действителност и измислените представи за света. Този сблъсък пронизва целия роман, като в част от случките нереалните представи се провалят и Дон Кихот яде бой. В други епизоди идеалната представа за света удържа победа.

„Дон Кихот“ - Конфликтът като сблъсък на ценности

Изобразените в романа ситуации са двойствени - те пораждат едновременно смях и състрадание към героя; отделните проявления на действителността се коментират поне от два гласа - на Дон Кихот и на Санчо Панса. Самата схема на книгата - човек от настоящето се стреми да осъществи идеалите на „златното минало“, но се проваля заради промените в реалността

„Дон Кихот“ - Героите на романа като мяра за човешкото

Конфликтът между идеал и действителност в съчетание с пародийната идея на Сервантес определя и персонажната схема: централни герои са двойката странстващ рицар и оръженосец, около която като потърпевши, съучастващи, противодействащи или просто преминаващи се нареждат останалите фигури.

Образът на света, създаден от Дон Кихот

Основната техника, с която Сервантес постига своеобразието на отразения в своя роман свят, е пародията. Казано накратко, Сервантес използва стремежа на тогавашния испански читател да се забавлява, като му предлага чрез изпитани, познати нему схеми една на пръв поглед антирицарска книга.

Ренесансът в Испания и романът „Дон Кихот“

Ранният ренесанс в Испания обхваща последната четвърт на XV в. и първата половина на XVI в., а Високият ренесанс – втората половина на XVI в. и първите три десетилетия на XVII в. Историческите събития, които оказват влияние за прехода от Средновековието към Ренесанса, са: Реконкистата

„Дон Кихот" – Човекът и светът

Алонсо Кехана е обеднял благородник, чието съществуване е еднообразно, монотонно. Животът му има своя бавен ритъм и не излиза от рамките на обичайните, повтарящи се занимания. Идалгото е част от прозаичния битов свят, в който няма нищо героично и изключително.

Мигел де Сервантес Сааведра (1547 - 1616)

На 19 септември 1547 г. е кръстен Мигел де Сервантес, син на пътуващ хирург. Семейството живее в Кордова, Мадрид, Севиля. От 1566 г. е ученик на известен педагог, пламенен поддръжник на хуманиста Еразъм Ротердамски. През 1569 г. излиза първата му публикация; същата година заминава за

„Хитроумният идалго Дон Кихот де Ла Манча“

Както вече казахме, създаването на модерния роман се случва в пряк сблъсък със заварената традиция. Героят на „Дон Кихот“ е дребен благородник, чиято страст е да чете рицарски романи, идентифицирайки се с техните герои и пропивайки се от ценностите на рицарската култура – понятието за чест и достойнство