Димчо Дебелянов – биография

Димчо (Динчо) Велъов Дебелянов е роден на 28. III. 1887 г. в Копривщица. На 9 г. остава без баща. През 1896 г. семейството му се преселва в Пловдив при големия син Иван, пощенски чиновник. Там, като ученик в гимназия, Дебелянов се сближава с Людмил Стоянов, Коста Гълъбов, пише стихове, които по-късно изгаря. 

Анализ на стихотворението ,,Аз искам да те помня все така...“

Творбата е написано през 1913г. и излиза за първи път в сп. „Смях”, г. III, бр. 15 от 3.09.1913г. Посветено е на рано починалата от туберкулоза учителка Мара Василева – Звънчето. Този факт и съдържанието на творбата я определят като любовна елегия.

Любовта като човешка ценност

Според гръцката митология богът на любовта Ерос се е родил направо от изначалния Хаос заедно с Гея и Тартар – подземното царство. Тази представа отразява вярата на древните, че не друго, а именно любовта лежи в основата на живота. Любовта е вездесъща, непобедима, всемогъща, на нея се подчинява всяко живо същество, което, победено от нея, забравя всичко друго на света.

Димчо Дебелянов – „Аз искам да те помня все така“ (Анализ)

1. ЛИРИЧЕСКИЯТ МОТИВ И ТЕМАТА ЗА ЛЮБОВТА Идеята за създаване на стихотворението „Аз искам да те помня все така“ се ражда у Дебелянов във връзка със заминаването на неговата приятелка Мария Василева – Звънчето да учителства в Козлодуй. Постепенно обаче този битов повод прераства в едно дълбоко и силно обобщение за трагедията на невъзможната любов. Между първата и втората

Христо Фотев – „Колко си хубава!“ (Анализ)

1. ЛИРИЧЕСКИЯТ МОТИВ И ТЕМАТА ЗА ЛЮБОВТА В СТИХОТВОРЕНИЕТО „КОЛКО СИ ХУБАВА!“ Стихотворението „Колко си хубава!“ е включено в стихосбирката „Сантиментални посвещения“, съдържаща и други творби, посветени на реални личности от живота на поета. Самото то носи посвещението „На М. К.“, подсказващо, че събеседникът, към когото се обръща лирическият

Петя Дубарова – „Посвещение“ (Анализ)

ЛИРИЧЕСКИЯТ МОТИВ И ТЕМАТА ЗА ЛЮБОВТА В СТИХОТВОРЕНИЕТО „ПОСВЕЩЕНИЕ“ Ситуацията, в която ни въвежда стихотворението „Посвещение“, е много типична – млада девойка, страдаща от безсъние, лежи в леглото и мечтае за любов. В образа на момчето, към което тя се обръща, има конкретни детайли, което подсказва, че не става дума за някакъв измислен „тип“ на бъдещия любим

Христо Фотев (1934 – 2002)

Христо Фотев е роден на 25 март 1934 г. в Истанбул. През 1940 година семейството се премества в Бургас и оттогава Христо Фотев завинаги свързва името си с този град. През 1951 г. завършва фабрично-заводско училище в Сливен и кандидатства в Художествената академия, но не е приет. Работи като художник в Ямбол и редактор на многотиражка в Бургас.

Петя Дубарова (1962 – 1979)

Петя Дубарова е родена на 25 април 1962 г. в Бургас. Майка й е учителка по български език и литература и оказва сериозно влияние в развитието на дъщеря си като поетеса. Петя започва да пише още като дете и публикува във вестниците „Септемврийче“ и „Народна младеж“, както и в списанията „Родна реч“  и  „Младеж“.  Нейни  учители  в  поезията  са  Христо  Фотев  и Григор Ленков.