Исторически легенди и предания

В по-близкото минало са се родили нашите исторически легенди и предания. Едни от най-хубавите са посветени на столичния град. Днешното име София идва след названията Сердика, Триадица и Средец и се свързва с християнската покровителка на един гръцки цар - София.

Български предания и легенди

Безкрайно богато е българското народно творчество. Наред с приказките, песните, пословиците и поговорките, свое художествено място във фолклорното ни наследство заемат народните предания и легенди. Те са разкази с фантастично съдържание за исторически лица, селища, местности, реки, планински зъбери и

Български народни легенди

Те идват до нас от дълбините на времето с дъх на романтика и красота, понесли у себе си зрънце истина за сътворението на света, за обикновените хора и историческите истини, за вярата и вярванията на народа. Човек винаги е копнеел да стигне до корените на тибетските истини, до същността на природните явления и да разгадае безкрайния свят на живата и неживата природа.

Народни предания и легенди

Народното ни творчество е богато на предания, предавани от уста на уста, от майка на дъщеря, от баща на син, от поколение на поколение... Както в народните песни, така и в преданията могат да се открият множество древни мотиви и герои, зад които се крият действително живели исторически личности.

Светът на легендите

Разнообразен и привлекателен е светът на легендите. Образни и красиви, те разказват за митични същества и библейски герои, отразяват одухотворения свят на природата. Една част от тях са посветени на исторически личности и събития, а в други се разгадават имената на реки и чудни местности, дошли при нас от миналото.

Легендата „Свети Георги и ламята"

Устните фолклорни разкази за герои и местности се вписват в общата представа за приказното. С поетична обаятелност сладкодумният народен творец задоволява любопитството на народа за околния свят, за причудливите особености и имена на местности и пр.

Свети Георги убива сура ламя

Легендата за свети Георги, който убива змей, е широко известна в целия християнски свят. Според нея на връщане от воински поход той видял една плачеща девойка край езеро в близост до град на езичници. От нея разбрал, че жителите на града почитали като бог един огромен змей, който живеел в езерото

Легенда за коледната елха

През святата нощ, когато във Витлеем се родил Спасителят, зашавали, зашумели и затрепкали дървета и полски цветя. Те искали да Го видят и да Го поздравят. Но само стройната палма, маслиновото дърво и скромната елха могли да постигнат това. Радостният трепет на техните клонки и листа ставал все по-шумлив и накрая се превърнал в думи.

Легенди - "Свети Георги и змея" и "Тодорини кукли"

„СВЕТИ ГЕОРГИ И ЗМЕЯ” е легенда, посветена на Георги. Той спасява живота на царската дъщеря в неравна битка. В началото на разказа безименният творец съобщава безпристрастно, че Георги не е на почит сред хората. В едно езеро живее змей, Който всяка година отвлича и изяжда по една мома. След като се свършват всичките моми в селото накрая идва ред и на царската дъщеря.

Каин и Авел / Давид и Голиат

Адам и Ева имали двама синове: по-големият се наричал Каин, а по-малкият-Авел. Авел бил овчар, Каин –земеделец. Един ден се случило , че Каин принесъл в жертва на бога земни плодове, а Авел му посветил първородното агне от стадото си. Иехова приел благосклонно дара на Авел