ГРОЗНОТО ПАТЕНЦЕ
(Анализ)

 

          ЗА КАКВО РАЗКАЗВА ТЕКСТЪТ 

          • Случката
          Приказката за Грозното патенце може да бъде обобщена накратко така:

          1. Грозното пате се излюпва в гнездото на патица. Как се е появило там, никой не знае, но това не е важно за приказката. За разлика от останалите деца на патицата Грозното пате е по-едро и е сиво. Това, че е различно, му носи страдания.

          2. Патето е отхвърлено от всички. Това го принуждава да избяга от чифлика. По пътя си среща диви патици, които са склонни да го приемат, но го сполетява нова беда – патиците са убити от ловци. Кучето, което събира телата на мъртвите птици, се натъква на патенцето, но се спира и то е пощадено. Патето решава, че грозотата му го е спасила.

          3. Странстванията му продължават и патенцето попада в къщата на самотна жена, където се среща с котарака и кокошката – любимци на стопанката. Въпреки че патенцето е прието в къщата, то отново не намира разбиране и любов.

          4. Патенцето отново е навън и само. То за пръв път вижда красивите бели птици, които отлитат към топлите страни.

          5. Следват нови беди за Грозното патенце и дълга и студена зима. То е само, принудено да плува непрестанно, за да не замръзне. 

          6. Идва пролетта – сезонът на новите надежди. Патенцето е преживяло зимата. Бедите са го направили по-силно. То усеща прилив на сили в крилете си.

          7. В последния епизод патенцето отново среща красивите лебеди. Решава да отиде при тях, дори с риск да бъде убито – стремежът му към красота за него е по-ценен от живота му.

          8. Грозното патенце разбира, че се е превърнало в красив лебед. Страданията и несгодите са били стъпките към истинското щастие и красота.

          ГЕРОИТЕ В ПРИКАЗКАТА

          Андерсен внимателно е подбрал всички герои в приказката. Можем да кажем, че основните герои в приказката съответстват на определен вид хора, които срещаме в живота.
          Грозното патенце е главният герой. Излюпено в гнездото на патица, то изглежда голямо и грозно. Смята се, че в образа на Грозното патенце писателят Ханс Кристиан Андерсен е нарисувал самия себе си. Ако си припомните биографията му, ще откриете много общи черти между автора и неговия герой. И Андерсен отрано остава сирак. Още като дете е принуден да работи тежък труд, за да замести липсващия баща. Но страстта му към красивото и изкуството не го напуска. От бедно дете се превръща в един от най-известните и обичани писатели по цял свят.
          В образа на Грозното патенце можем да открием и друго значение. Много често хората, които са различни, които имат свои стремежи, не са разбирани от другите. Чрез образа на Грозното патенце Андерсен казва на своите читатели, че човек не бива да се обезкуражава независимо от трудностите, пред които е изправен. Всеки трябва да мечтае и да се стреми към красотата в живота.
         Майката патица е второстепенен герой. Тя се влияе от мнението на другите. Не отстоява правото на Грозното патенце да бъде равноправно на останалите й деца.
         Домашните птици: в образите на старата патица, пуяка, патицата с парцалчето, кокошките и всички останали в чифлика също може да се открият съответствия на реални хора от живота. Старата патица е подозрителна, а пуякът е самохвалко, който си въобразява, че е цар. Парцалчето е единственото отличие, което притежава дебелата патица от испански род.
          Котаракът и кокошчицата са герои, в чиито образи разпознаваме хора, които си въобразяват, че притежават някакви качества само защото живеят в своя малък свят. Те се смятат за ценни, тъй като не се съпоставят с други, които вероятно имат повече качества.
          Лебедите са символ на красота, на свобода, на желанието на хората да постигнат най-високите си цели.

          ВРЕМЕТО В ПРИКАЗКАТА

          • Лято
          Действието в приказката започва през лятото: „Беше чудно лято“. Нарисувани всички черти, присъщи на този сезон. Той е прекрасен и патенцето усеща красотата му, макар и за кратко.
          • Есен
          Когато патенцето напуска къщата на жената, вече е станало есен: „Настъпи есен, листата в гората пожълтяха и изсъхнаха...“. Тази есенна картина съответства на настроението на патенцето – „Бедното патенце се чувстваше много зле“.
          • Зима
          Следва най-страшното изпитание за патенцето – дългата и студена зима: „А зимата беше люта, страшно люта!“. Студ сковава езерото. Зимата отразява най-пълно състоянието на патенцето – то е съвсем само и едва не замръзва.
          • Пролет
          Зимата е свършила: „Чучулигите пееха, пролетта се беше върнала отново“. Пролетта е сезонът, в който всичко се възражда. Грозното патенце ще осъзнае, че се е превърнало в красив лебед.

          ПРОСТРАНСТВОТО В ПРИКАЗКАТА 

          Действието на приказката започва в един чифлик. Новоизлюпените патенца решават, че светът е голям, въпреки че виждат само бурените около себе си. Причината за това е, че до своето излюпване са живели в яйце. Майката патица ги поправя – светът е толкова голям, че се простира чак до отсрещните градини. И за останалите животни светът се простира, докъдето стига погледът им.
          Но светът наистина е голям и чифликът и градините са само частичка от него. Голямата страст на X. К. Андерсен е да пътува. През целия си живот той обикаля различни страни по целия свят. Тази страст на автора можем да открием в приказката за Грозното патенце. То е прокудено от чифлика, но така само то разбира, че светът е по-голям от това, което виждат очите им. При първата среща на патенцето с лебедите ясно личи стремежът към нови светове.
          Пространството в приказката много прилича на това във фолклорните приказки. Патенцето изминава това пространство. Всяка беда, прилича на изпитанията, през които преминава главният герой във вълшебната приказка.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave