ЙОРДАН ЙОВКОВ (1880 – 1937)

 

          Йордан Йовков е роден на 9 ноември 1880 г. в старопланинското село Жеравна. Там той прекарва детството и първите си ученически години. По-късно живее в София, където завършва гимназиално образование през 1900 г. Още като ученик Йовков проявява интерес към писане. Учителят му по литература, поетът Иван Грозев, открива неговия талант и му предрича бъдеще на голям писател. През 1900 г. семейството на писателя се премества в Добруджа. От 1902 до 1904 г. Йовков учи в Школата за запасни офицери в Княжево. В началото на 1904 г. се записва като студент по право в Софийския университет, но смъртта на баща му скоро след това не му позволява да продължи образованието си. От есента на същата година започва работа като учител из различни селища в Добруджа до 1912 г., когато е мобилизиран. Участва в Балканската и Междусъюзническата война като командир на рота. През 1913 г. е ранен и впоследствие е повишен в чин.
          След войните Йовков живее в София, където работи като редактор на различни списания и като библиотекар до 1915 г. Тогава е изпратен отново на фронта. След края на Първата световна война живее в Добрич, но след като Добруджа става част от територията на Румъния, той преминава нелегално границата и отива във Варна, където е учител до 1920 г. От 1920 до 1927 г. писателят работи в българската легация в Букурещ като сътрудник по печата. Следващите десет години, които са най-важни за творчеството му, работи в София. Тъй като здравето му се влошава, през 1937 г. отива на лечение в Хисаря, но там състоянието му става критично и е откаран в Пловдив, където почива.
          Още приживе Йовков е получил признание като един от най-големите български писатели. Творчеството му е богато и разнообразно. Опита си от войните представя в двата тома разкази, публикувани през 1917 и 1918 г. Следват сборниците „Старопланински легенди“, „Вечери в Антимовския хан“, „Женско сърце“, „Ако можеха да говорят“, които представят най-силно писателския му талант. Автор е също на романа „Чифликът край границата“, драмите „Албена“ и „Боряна“, както и на комедията „Милионерът“. Произведенията на Йовков са преведени на близо 40 езика.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave