МАРК ТВEH
(биография)


          Марк Твен е псевдоним на големия американски писател, журналист и хуморист Самюъл Лангхорн Клемънс. Писателят е роден във Флорида, малко градче в щата Мисури, на 30 ноември 1835 г., в семейството на Джон и Джейн Клемънс. Самюъл е шестото от седемте им деца. Роден е две седмици след най-голямото приближаване на Халеевата комета до Земята.
          Любопитен факт от биографията му е, че умира на 21 април 1910 г., един ден след поредното приближаване на кометата до Земята. През 1909 г. той сякаш предсказва смъртта си, като заявява: „Дойдох с Халеевата комета през 1835 г. Следващата година тя идва отново и очаквам да си отида с нея. Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата комета. Всевишният, без съмнение, е казал: „Ето две необясними явления; дойдоха заедно, трябва и да си отидат заедно“.
          Когато Самюъл е на четири години, семейството му се премества в град Ханибал на река Мисисипи в щата Мисури, който по-късно ще бъде увековечен под името Сейнт Питърсбърг в романите на писателя „Приключенията на Том Сойер“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“.
          Когато Самюъл е дванайсетгодишен, баща му умира от пневмония и той трябва да започне работа като словослагател. През 1851 г. започва да пише статии и хумористични разкази за местния вестник „Ханибал Джърнал“, собственост на по-големия му брат Орайън. По-късно напуска вестника и работи като печатар в Ню Йорк, Филаделфия, Сейнт Луис и Синсинати.
          През 1857 г. Самюъл Клемънс се завръща в Мисури и става лоцман по река Мисисипи. По това време работата на лоцмана е по-престижна от тази на капитаните на параходи, а и заплащането е много високо. В продължение на две години, за да получи лиценз за лоцман, Сам изучава течението на река Мисисипи, което е дълго над 3000 км. Продължава да работи като лоцман до избухването на Гражданската война през 1861 г., когато свободното движение по реката е прекратено.
          През 1861 г. Самюъл Клемънс заминава на запад заедно с брат си Орайън. Те пътуват повече от две седмици с дилижанс през прериите и Скалистите планини. Това пътуване го вдъхновява да напише няколко произведения. Пътуването приключва в сребърните мини на Вирджиния Сити в Невада, където Самюъл започва работа. По-късно се отказва от работата в мините и постъпва в местния вестник. Тук той за първи път използва псевдонима Марк Твен.
          Писателят твърди, че псевдонимът му идва от годините, през които работил по Мисисипи. С възгласа „Mark Twain!“ (т.е. „според мярката дълбочината е два фатома“ = 3,6 метра) моряците по Мисисипи дават знак, че дълбочината на водата е достатъчна за преминаване на кораба. Самюъл Клемънс взема псевдонима от друг писател, Исая Селърс, който вече се подписвал с него. В „Живот по Мисисипи“ Клемънс пише:
          „Капитан Исая Селърс не притежаваше големи литературни заложби, а набързо нахвърляше няколко параграфа чисто практическа информация за реката и се подписваше под тях с Марк Твен, след което ги предаваше на „Ню Орлиънс Пикаюн“. Тъй като бяха свързани със състоянието на реката, те бяха точни и ценни. (...) Когато по телеграфа пристигна вестта за смъртта му, аз бях на тихоокеанското крайбрежие. Бях млад журналист и ми трябваше бойно име; затова конфискувах това на стария моряк и направих всичко по силите си, за да остане то такова, каквото бе у него - знак, символ и гарант, че под каквото и да бъде сложено, човек може да се обзаложи, че то е неопровержима истина; как успях да го постигна, ще е нескромно да разкажа“.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave