МАРК ТВEH
ПРИНЦЪТ И ПРОСЯКЪТ
(Анализ)

 


          ■ КАКВО НИ КАЗВАТ ПЪРВА И ТРЕТА ГЛАВА НА РОМАНА „ПРИНЦЪТ И ПРОСЯКЪТ“
          В първа и трета глава е поставено началото на увлекателната история за две деца – бедняка Том Канти и принца на Уелс Едуард. Едновременно с двамата герои са представени и техните светове – блестящият и великолепен живот в кралския дворец и мизерията и духовната нищета, в които тъне една част от народа на Англия.
          Чрез епизода с размяната на дрехите е поставена темата за различието. С думите на принца: „Ако тръгнем голи, никой не ще може да каже кой от двама ни е Том, кой – Уелският принц“, е изразена идеята, че хората се раждат без разлика помежду си, но средата е тази, която ги прави различни.

          ■ ГЕРОИТЕ В ПЪРВА И ТРЕТА ГЛАВА
          Централни герои в първа и трета глава са бедното момче Том Канти и принцът на Уелс и бъдещ крал на Англия Едуард Тюдор. Фамилията на Том подсказва какъв всъщност е той – „канти“ означава енергичен, пъргав, весел. Обратно, принцът е обграден с внимание, но животът му е скучен – лишен от всички игри и забавления, на които може да се наслади бедният, но свободен Том. При срещата им всяко от децата се запознава със света на другия и започва да мечтае за него: Том мечтае за блясъка в двореца, Едуард – за волния и безгрижен живот на Том.
          Между двамата герои физическата прилика е толкова голяма, че след размяната на дрехите дори най-близките им хора не са в състояние да ги разпознаят. Но приликата не е само физическа. Двете деца си приличат и по своите характери. Те са добри и все още по детски чистосърдечни. Не са покварени от алчността, злобата и завистта.  

          ■ ВРЕМЕТО В ТВОРБАТА
          Историческото време, отразено в романа, е английският XVI в. За това с какво се характеризира тази епоха, разбираме от описанието на живота на отделните герои. Бедните, към които принадлежи и Том Канти, живеят тежко, повечето от тях не са образовани, обитават скромни жилища и страдат от недохранване. В същото време богатите живеят в охолство. Децата им са обгрижвани от слуги, а обучението им е поверено на частни учители.
          Принц Едуард VI Тюдор (1537) – прототип на героя в романа, се възкачва на английския престол едва деветгодишен (1547), но живее твърде кратко – умира на шестнайсет години (1553). Отличавал се с изключителни способности – владеел старогръцки, латински и френски. Обичал изкуствата и свирел на лютня. След неговата смърт на престола се възкачва неговата сестра, лейди Елизабет. Тя управлява Англия в продължение на 45 години. Управлението й е известно като елизабетинска епоха. Смята се за „златна ера“ в историята на Англия.
          Художественото време в трета глава е твърде кратко. То обхваща времето на:
          – началото на разходката на Том;
          – влизането на Том в двореца;
          – срещата и разговора между двете момчета;
          – размяната на дрехите;
          – изгонването на принца.
          От друга страна, времето на сравнително кратката случка е част от по-голямото време на романа, през което принц Едуард в ролята на Том ще трябва да премине през множество изпитания, докато отново се върне в двореца.

          ■ ПРОСТРАНСТВОТО В ТВОРБАТА
          Пространството в творбата е свързано с двамата герои, които олицетворяват различни части от обществото в Англия през XVI в. – обикновения беден народ и богатите благородници. Обърнете внимание как изглежда дворецът през очите на Том: „огромната сграда, широко разгънатите й крила, настръхналите й зъбери и кули, грамадната каменна порта с позлатени решетки“. Сякаш е описана не сграда, а страховито чудовище: огромно, с крила, с шипове по гърба и грамадна уста. Но да не пропуснем позлатената решетка – символа на невъзможността да се влезе в света на богатите. Именно през решетката Том вижда принца. След това е притиснат до нея, преди да бъде изхвърлен от часовоя. През портата със златната решетка – по заповед на принца – Том влиза в непознатия свят на разкоша. А после пак през нея е изхвърлен принц Едуард, за да влезе в света на Том и да изживее безброй трудни приключения.
          Обратно, Том Канти е роден в Офъл Корт. Това е измислен от писателя квартал, чието име най-общо означава „мръсно, нечисто място“. Едно от значенията на английската дума „корт“ е дворец. Така името Офъл Корт би могло да се преведе и като „Мръсният дворец“, който ще бъде противоположният образ на блестящия дворец на Едуард.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave