Тази вечер е представлението на „Многострадална Геновева”, което обществото в Бяла черква очаква с нетърпение. Причината за това е, че непознатата драма за повечето млади е възпитавала вкуса на цяло едно поколение преди тридесет години. Всички са отдадени на подготовката за театралното събитие: богатите госпожи редят премените си, а бедните – продават прежда, за да си купят билет.

Ролите, включително и второстепенните, са вече разпределени. Огнянов ще е граф Сигфрид, който тръгва на война и оставя неутешима младата графиня Геновева. За женската роля някои предлагат заради косата му дякон Викентий, но духовният му сан не позволява да участва и ролята е дадена на друг мъж. Господин Фратю е определен за Голос, който в пиесата след заминаването на графа, напразно се мъчи да похити графинята, убива верния ѝ служител Драко и я наклеветява. Илия Любопитният ще е слугата, а също ще лае като ловджийското куче на графа.

Поради липса на пари трудно са натъкмени декорите. Поръчали на един зограф да изобрази само лира, а за украшение на графския палат взели от къщите от когото каквото намерят: завеси, стъклени цветарници, голям килим, продънено канапе, от  черквата - полилей. Костюмите са същите, с които преди три години са представили „Райна княгиня”. Бойчо не одобрява цялата тази излишна пъстрина, но не може да излезе наглава с повечето актьори.

Публиката започва да заема местата си. В пълната зала най-отпред е настанен беят, а до него е Дамянчо Григорът, за да му превежда.

Когато театърът започва, пръв излиза графът, а кака Гинка от публиката, знаейки целия текст наизуст, непрекъснато го поправя. По-късно, когато Геновева започва да плаче след раздялата с графа, кака Гинка – най-високо от всички се смее и подканя актрисата още по-високо да плаче. Първото действие свършва, но зрителите остават неудовлетворени от бързото умиране на Драко.

През антракта бабите коментират недоволно, че Геновева не влага достатъчно чувство за разлика от доброто изпълнение на Голос. Дамянчо Григорът слуша критиките на бея за графа, който му е представен като френски консул.

В това време Стефчов завистливо критикува изпълнението на Огнянов и казва на Хаджи Смион, че трябва да го освиркат. Тогава защитавайки актьорите, се намесва Каблешков и между двамата възниква словесен сблъсък, който приключва като Мичо Бейзедето вразумява Кириак.

Започва второто действие, където Геновева, държейки детето си, нещастно плаче в затвора и пише предсмъртно писмо до графа. Тъгата на сцената се пренася и сред публиката, дори някои мъже ронят сълзи.

По време на третото действие, графът започва да плаче  след завръщането от война, научавайки за невинността на съпругата си. Публиката подема плача, плаче дори беят. А при оковаването на Голос зрителите изразяват всеобщо негодувание срещу коварството му.

Последното действие разказва как при един лов в гората графът стига до входа на пещерата, където преди седем години палачите са оставили съпругата му. Зрителите затаяват дъх, очаквайки срещата му с Геновева. Точно в този момент се чува подсвиркването на Стефчов. Публиката реагира веднага с неодобрителни възгласи да бъде изгонен. Кириак напуска залата.

Играта продължава, докато графът намира съпругата си. Отново публиката се разчувства за победата на доброто над злото. За край, всички на сцената запяват "Сигфриде граде, радвай се сега!", но още след първите стихове се подема бунтовна песен против турците. Цялата зала запява, а беят пита Дамянчо Григорът какво означават думите. Заблуждава го хитро, че песента показва голямата любов между графа и графинята.

Завесата пада сред викове: "Браво!" и скоро залата опустява. Актьорите започват да се преобличат и весело обсъждат как Каблешков, изскачайки на сцената, подема бунтовната песен пред бея. Те се надяват Дамянчо Григорът хубаво да го е преметнал.

На сутринта извикват Огнянов в конака на разпит. Кириак Стефчов издава на онбашията за бунтовната песен. Огнянов отрича и беят му се извинява за грешката, тъй като вярва на превода на Дамянчо.

Излизайки Огнянов си шепне, че скоро турците ще чуят и по-друга песен, за която няма да им трябва преводач.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave