Том приближава до оградата на двореца и в градината вижда момче, облечено в красиви дрехи. На бедрото му има малка блестяща сабя, обуто е в прекрасни ботуши, а на главата му блести червено кепе с пера и елмаз. Бедното момче разбира, че това е Уелският принц и се радва, че най-после мечтата му да го види се сбъдва.                 

Малкият просяк се вълнува. Иска да се приближи до принца, но един от стражарите го хваща грубо и го захвърля към тълпата. Хората започват да се смеят, но принцът се скарва на войника и му нарежда да пусне детето вътре.

Едуард Тюдор го кани да влезе и те се озовават в неговия кабинет.Там на Том му поднасят ястия, за които не е и чувал. Когато остават сами, принцът започва да го разпитва за името му, за семейството и къде, и как живее.

Бедното момче разказва, че живее в Офъл Корт, извън Пудинг Лейн, че има родители, две сестри и баба, която го бие постоянно, а заедно с баща му го тормозят вечно. Принцът е учуден, че не е чувал за тези имена, но се съгласява с него за бащите и казва, че всички са строги. После пита за майка му.Том отговаря, че тя нито се грижи за него, нито го мъчи, затова е добра, сестрите му също.

След това принцът разказва за своето семейство. Казва, че има сестра на четиринадесет години, която е вечно сърдита и забранява на прислужниците да се усмихват. Има и братовчедка, която е хубава и мила. После пита Том, дали и неговите сестри правят така с прислужниците си. Детето е  учудено.Той казва, че те нямат прислужници, че имат по един чифт дрехи и всичките си знания е научил от отец Андрю. Принцът  го съветва да научи латински и с нетърпение иска да чуе още истории.

 Том разказва колко е забавно, когато ходи на театър с маймуни, за боя с тояги с децата, за това как си играят в калта и крещят на воля. Докато Том разказва  очите на  Едуард светват.Той казва, че е готов да даде бащиното си кралство, за да се забавлява без никой да му се скара. В същото време Том си мечтае да се облече поне веднъж в кралски дрехи.Тогава принцът предлага да си  сменят дрехите.Така и правят и когато застават пред огледалото разбират, че  никой не може да ги различи.

  Тогава Едуард заповядва на Том да не мърда от мястото си и бързо хуква навън. Когато стига до вратата вижда, че тя е заключена  и нарежда да я отворят. Войникът е същият и веднага отваря, но принцът получава и една голяма плесница.

  Така смеещите се хора избутват момчето на пътя, без да знаят, че това е принцът.

 

                                                                                                                                                                     Изготвил: Джоти от VI ''б''клас

при СОУ''Никола Й.Вапцаров'', гр.Момчилград

@bgmateriali.com

Изтеглиsave