СТРУКТУРА НА „ДЕКАМЕРОН“ 

 
          Следвайки все още живите средновековни традиции, Бокачо построява „Декамерон“ по строга схема. В книгата е показано как десет младежи от Флоренция – седем девойки и трима мъже – бягат от върлуващата в града чума. Настаняват се в имение близо до града и прекарват две седмици сред природата, докато болестта стихне. В десет от дните младежите си разказват различни истории за забава и поука. Така се оформя сборник, съдържащ сто новели, пролог и заключение от автора.
          В така описаната схема се открояват три пласта на разказване, влизащи един в друг, подобно на кутийки. Първият съдържа думите на автора, изречени от него в пролога и заключението. В тях Бокачо разказва защо и как е написал книгата, какви цели преследва с нея и каква е основната тема. Обяснява как самият той разбира новелата като жанр и език, както и как си представя нейното въздействие. Интересно е да се отбележи, че още тогава основната част от читателската публика е била съставена от жени и затова Бокачо посвещава произведението си на тях:
          В тези новели те ще намерят забавни или тъжни любовни истории и други необичайни случки, станали както в наши дни, така и в най-стари времена. Като ги четат, влюбените дами ще изпитат удоволствие от разказаните забавни истории и едновременно с това ще намерят и полезни съвети, защото ще научат какво трябва да се стремят да избягват и как изобщо да постъпват; убеден съм, че това не може да не ги поразтуши.
          Вторият пласт от структурата на книгата се води от името на един всевиждащ разказвач, който съобщава как десетимата младежи решават да избягат от града, къде отиват, как прекарват дните си, как всеки ден си избират крал или кралица, каква тема определят за разказите си и т.н. Всички тези сведения се съдържат в началото и завършека на всеки от дните. По този начин те „рамкират“ разказването и затова този повествователен пласт е получил названието „повествователна рамка“.
          Най-вътрешният пласт съдържа разказите на всеки от младежите. В края на деня те си избират тема, върху която ще разсъждават на следващия ден и около която ще се организират сюжетите на разказаните от тях истории. След края на всяка новела, младежите коментират нейното съдържание, с което насочват размислите на читателя. При завършека на всеки от дните младежите изпълняват и по една песен (канцона).

@bgmateriali.com

Изтеглиsave