ТЕСТ № 25
по български език - 7 клас

 

Прочетете текста и отговорете на въпросите 1 .-3.
Макароните са вкусни, здравословни и познати на народите от всички континенти. С еднакво желание към тях посягат както домакините, така и известните готвачи. Прости и евтини, те напълно са заслужили своята слава.
Позволяват приготвянето на множество най-различни ястия. Еднакво са вкусни както с трюфели, така и залети само със зехтин и чесън. Италианците без проблеми ги ядат ежедневно, често и на обяд, и на вечеря. От баналните „домашни макарони" те са направили цял отрасъл в кулинарното изкуство. Италианската паста се е превърнала в символ и фирмен знак наравно с венецианската гондола и Мона Лиза. В диаграмите, показващи потреблението на макарони на глава от населението, те неизменно заемат първо място. И несъмнено италианците са сътворили неповторимо богатство от вкусове и форми, станали са авторитети по тяхното производство, приготвяне и начини на хранене. Създали са правила, дори юридически, които производителите от цял свят са длъжни да спазват - разбира се, ако искат да се конкурират с италианските майстори.

Макароните са истински космополити в сравнение с редица национални ястия. Дори в страни, чиито кулинарни традиции са съвсем различни, като Япония например, те са все по-чест гостенин на масата. На свой ред американците до такава степен са се влюбили в пицата и пастата (макароните), че ги смятат за също толкова американски ястия, колкото хамбургерите. В разпространението на макаронената мода голям дял имат и специалистите по храненето. Според тях менюто на бедните от Апенинския полуостров, състоящо се от макарони, сирене, плодове, зеленчуци, маслини, риба и малко месо по празниците, помага да се доживее до старини в добро здраве.

1. Коя е темата на текста?
а) Произход на макароните.
б) Макароните - италианско пристрастие и световно разпространение. 
в) Макароните - предпочитано ястие от италианците.
г) Макароните - гастрономични космополити.

2. Коя подточка съдържа подтемите в текста?
а) национално ястие на италианците; макароните - неповторимо богатство от вкусове и форми; мнение на специалистите; съставна част от менюто на бедните от Апенинския полуостров;
б) макароните - символ на Италия; правила за производство; консумацията в Япония и Англия; макароните - източник на въглехидрати;
в) неповторимо богатство от вкусове и форми; чест гостенин на японската трапеза; пристрастеност на американците; мнение на специалистите;
г) национално ястие на италианците; правила за производство; макароните - истински космополити; източник на здраве за бедните от Апенинския полуостров.

3. Подреждането на изреченията в кой от четирите варианта дава възможност да се изгради цялостен и завършен текст?
I. Популярната легенда, че макароните и тяхната рецепта са достигнали до Италия от Китай през 1295 г. в торбите на моряците на венецианеца Марко Поло, не издържа на историческите факти.
II. Също така може да се говори за международен обмен на това кулинарно пристрастие, тъй като италианската дума „lasagne“, с която са наречени ястия от разточено тесто, отговаря на употребяваната от гърците дума „laganon".
III. В крайна сметка е приемлива хипотезата, че макароните се появили в няколко цивилизации в различни части на света, защото е практика да се приготвят ястия от тесто, състоящо се от двете познати на всички съставки - брашно и вода.
IV. Защото в руините на етруското градче Целветери край Рим е открита гробница от IV в. пр. Христа, украсена с барелефи, представящи вътрешността на къща с уреди за приготвяне на макарони.
а) I, II, III, IV;
б) II, III, IV, I;
в) I, IV, II; III;
г) IV, II, I, III.

4. Какъв е смисълът на подчертания фразеологичен израз?
Ще видиш богатството само през крив макарон.
а) некачествен макарон;
б) никога няма да се случи;
в) липсва възможност да се гледа;
г) сварен макарон.

Коя от посочените думи е синтактичен синоним на подчертаната в изречението? (5.-6.)

5. В националното меню на италианците е познато и ръчно приготвеното изделие, наречено макарина, което се прави от сурово нарязани тестени лентички.
а) произведение;
б) продукт;
в) творба;
г) дело.

6. Към известните лица, рекламирали някога италианската паста - София Лорен, Пол Нюман - се присъедини и майсторът на волана Михаил Шумахер.
а) искали;
б) търсили;
в) обявявали;
г) представяли.

Кой от посочените синоними е стилово най-неуместен за замяна на подчертаната дума в изречението? (7.-8.)

7. През XVI в. богатите италианци полудели на тема сладко и обилно посипвали макароните си със захар и канела.
а) се побъркали;
б) обезумели;
в) откачили;
г) загубили си ума.

8. Доматите, донесени от Перу, започнали да се отглеждат навсякъде, но се използвали за ядене едва през XVII в.
а) внесени;
б) довлечени;
в) докарани;
г) доставени.

В коя от подчертаните думи не е допусната правописна грешка (9. -11.)?

9. Исплакваме (а) с студена (б) вода единственно (в) тогава, когато ще правим салата, в останалите случаи (г) позволяваме на макароните да „втасат". 

10. Малките макарони пускаме във водата със шепа (а), дългите, дори и полувинметровите (б) спагети, поставяме в тенджарата (в) и изчакваме частта (г), потопена във водата, бързо да омекне.

11. Българката е майстор при приготвянето (а) на домашна ювка (б), която след расточването (в) се исушава (г) на слънце.

В коя от подчертаните думи е допусната правописна грешка (12. -14.)?

12. Чак до средата на ѴІІІ в. големите количества тесто италианците (а) месели с крака, докато недоволния (б) от този начин крал наредил проектирането (в) на машина, която би месила тестото по no-хигиеничен (г) начин.

13. Необикновените форми служат за окраса (а) - на зъбчетата, отворчетата (б) и каналчетата (в) се задържа сос, който иначе би се стекъл (г) на дъното на чинията.

14. Италианското законодателство разрешава производството (а) на макарони само от зърната на твърдата (б) пшеница, изключения (в) се правят само за прясно приготвени макарони с яйца, които могат да съдържат обикновенно (г) брашно.

В кое изречение е допусната пунктуационна грешка (15. -16.)?

15. 
а) Тестото за първите макарони е месено ръчно, различните видове били изрязвани от големи кори тесто (например голямата правоъгълна лазаня) или били разточвани между пръстите на дълги нишки и ленти, а след това сушени на слънце.
б) През XII в. в заетата от арабите Сицилия е процъфтявала търговията със сушени тестени ленти поради което се смята, че идеята за сушенето е на азиатците.
в) Палермо станал първата столица на макароните, след него щафетата поела Генуа, а през XVII в. - Неапол.
г) През 30-те години на XX в. продукцията била изцяло механизирана, а сушенето ставало в изкуствено затоплени помещения, което позволявало макароните да бъдат произвеждани навсякъде и в големи количества, независимо от климатичните условия.

16.
а) Замесването и разточването на макароните е трудоемък процес и човечеството винаги се е стремяло да го механизира, но въпреки това най-добрите видове и до днес се изработват ръчно.
б) Най-дългите спагети могат да достигнат до 100 см, затова тяхната консумация изисква голямо умение в използването на вилицата и лъжицата.
в) От брашно и вода се приготвя тесто, което се меси, докато стане еластично, евентуално се оцветява с домати или спанак.
г) След това се прекарва през метален диск с отвори с различни диаметри придаващи на макароните най-различни форми.

В кое изречение не е допусната пунктуационна грешка (17. -18.)?

17.
а) Сухите макарони не могат да съдържат повече от 12,5 % вода следователно трябва да бъдат оставени в затоплено помещение най-малко няколко часа.
б) Големите и деликатни макарони, например лазанята се пакетират понякога ръчно, за да не се натрошат.
в) За сваряването на макароните е необходима доста голяма тенджера, в която да се събере голямо количество вода - 1 л. на 100 г макарони.
г) Мазнина не се добавя към водата защото сосът няма да се задържи като украса на макароните (изключения: при пресните).

18.
а) Най-старият „партньор" на макароните било настърганото сирене при което те понякога били поливани със свинска мазнина или рядък сос.;
б) В Италия освен популярните fusili или tadilstele могат да се видят макарони с такива странни имена, като occhi di lupo (вълчи очи) или dischi volanti (летящи чинии).;
в) След това настъпват времената на изисканите и необикновени сосове, например от натрошени орехи, пържен лук с мляко или... със заешка кръв, към която добавяли марципан и стафиди.
г) Дългите макарони добре се съчетават с доматен сос, месни, зеленчукови, гъбни продукти, или сирене, сос с морски дарове или прости добавки като чесън, зехтин, мерудии.

19. Посочете невярното твърдение.
Кои думи се образуват от глаголите от несвършен вид?
а) сегашни деятелни причастия;
б) деепричастия;
в) минали страдателни причастия;
г) отглаголни съществителни.

20. Кое е вярното твърдение?
а) Глаголите от несвършен вид показват действието в неговата завършеност и цялост (с начало, развитие и край).
б) С глаголите от несвършен вид могат да се предават действия, които се извършват в момента на говоренето пред погледа на говорещия.
в) Глаголите от несвършен вид се образуват от глаголи от свършен вид с представки до-, за-, над-, пре-, пред-, по- и други, - както и с наставка -н(а).
г) Глаголите от свършен вид се свързват с глаголи, означаващи начало, край, продължение на действието.

 

 


ОТГОВОРИ:
1. б); 2. г); 3. в); 4. б); 5. б); 6. г); 7. г); 8 б); 
9. г), верните варианти: а) изплакваме; б) със студена; в) единствено;
10. г), верните варианти: а) с шепа; б) половинметровите; в) тенджерата;
11. а) верните варианти: б) юфка; в) разточването; г) се изсушава; 
12. б) прав. недоволният; 
13. а) прав. украса; 
14. г) прав, обикновено; 
15. б) прав. През XII в. в заетата от арабите Сицилия е процъфтявала търговията със сушени тестени ленти, поради което се смята, че идеята за сушенето е на азиатците.; 
16. г) прав. След това се прекарва през метален диск с отвори с различни диаметри, придаващи на макароните най-различни форми.; 
17. в), верните варианти: а) Сухите макарони не могат да съдържат повече от 12,5% вода, следователно трябва да бъдат оставени в затоплено помещение най-малко няколко часа.; б) Големите и деликатни макарони, например лазанята, се пакетират понякога ръчно, за да не се натрошат.; г) Мазнина не се добавя към водата, защото сосът няма да се задържи като украса на макароните (изключения: пресни макарони, например лазаня).; 
18. в), верните варианти: а) Най-старият „партньор“ на макароните било настърганото сирене, при което те понякога били поливани със свинска мазнина или рядък сос.; б) В Италия освен популярните fusili или tadilstele могат да се видят макарони с такива странни имена като occhi di lupo (вълчи очи) или dischi volanti (летящи чинии).; г) Дългите макарони добре се съчетават с доматен сос, месни, зеленчукови, гъбни продукти или сирене, сос с морски дарове или прости добавки като чесън, зехтин, мерудии.; 
19. в); 
20. б), верните варианти: а) Глаголите от свършен вид показват действието в неговата завършеност и цялост (с начало, развитие и край).;
в) Глаголите от свършен вид се образуват от глаголи от несвършен вид с представки до-, за-, над-, пре-, пред-, по- и други, - както и с наставка -н(а).;
г) Глаголите от несвършен вид се свързват с глаголи, означаващи начало, край, продължение на действието.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave