Тест по български език № 7 - 8 клас

Прочетете текста и отговорете на въпросите от 1 .-4.
„Cafe del Mar" е създадено, за да прави музика за залеза. През 1987г. група приятели пристигат в Ибиса и веднага биват привлечени от нощния живот на острова. Не след дълго те откриват едно невероятно местенце на брега на морето, откъдето се разкрива изключителна панорама към залезите над Ибиса. Идеята да построят там кафе се ражда съвсем естествено и спонтанно заради природния спектакъл всяка вечер по залез слънце. И така, „Cafe del Mar“ бива построено на един скалист бряг на около 40 м от морето. Вътрешният и външният интериор е дело на каталонския архитект Луис Гуел, който се самоопределя като творец на пространството, вдъхновен от цветовете на хоризонта, които могат да се видят от това място. Атмосферата в кафето е заредена с романтика, чувственост и магнетизъм. След две години упорита работа и неизменно следване на целта си, групата приятели превръщат мечтата си в реалност. На 20 юни 1980 г. „Cafe del Маг“ отваря врати.
Залезите играят важна роля в цялостния смисъл на „ Cafe del Маг“. Според самите създатели на кафето, култът към величието на природата и въздействащата красота на залеза са главната причина заведението бързо да се превърне в средище на бохеми, интелектуалци, художници, музиканти и всякакви хора на изкуството. Уникалната панорама и музиката, която я съпътства, бързо печелят голяма популярност на това магическо място. Джаз, класически произведения, блусове, техно са само част от стиловете музика, които могат да бъдат чути в кафето.
Музиканти от цял свят са вдъхновени от прелестта на слънцето, бавно потъващо в морето, и започват да записват песни, посветени на „Cafe del Маг", както и да ги изпълняват на живо в кафето. В резултат от това, в края на 80-те години на м. в. се появява първият диск с емблемата на „Cafe del Маг". Този пръв опит за компилация на музика, направена в чест на залеза, пожънва невероятен успех в световен мащаб - 600 000 продадени копия. Започва издаване на нови и нови дискове, всеки от които носи своя магнетизъм и очарование, за да се стигне до днес - 24 издадени CDs.

1. Коя е темата на текста?
а) Появата на първия диск с емблемата на „Cafe del Mar".
б) Залезите - творчески импулс за създаване на музика.
в) Идеята за създаване на „Cafe del Mar".
г) „Cafe del Mar" - магическо място за музиканти.

2. Връзката между първия и втория абзац се осъществява чрез:
а) синоними;
б) собствено име;
в) местоимения; 
г) контекстови синоними.

3. В кой ред информацията не е свързана пряко с темата на текста:
а) Въпреки че темата, около която се твори всяко парче на „Cafe del Маг", е една и съща - залезът, музиката винаги е различна и не омръзва.
б) Това е поредното доказателство, че природата е неизчерпаем източник на вдъхновение.
в) С днешна дата за „Cafe del Маг" работят световноизвестни DJ и изпълнители.
г) Тяхната работа се обединява в своеобразни компилации с лейбъла на „Cafe del Маг".

4. Коя от думите се различава от останалите?
а) художници;
б) музиканти;
в) DJ;
г) изпълнители.

5. Думата бохем означава:
а) артист, който изнася самостоятелни спектакли;
б) човек, за когото успехът и материалните доходи са свързани изцяло с изкуството;
в) човек на изкуството, културата и литературата, който води весел и безгрижен живот;
г) творец, който е световноизвестен.

6. Думата интелектуалец означава:
а) силно емоционална личност;
б) умен човек, който се занимава с творческа дейност;
в) добър професионалист;
г) човек, който се занимава с умствен, творчески труд.

7. Коя от думите не е синоним на думата интелигентен?
а) образован;
б) умен;
в) начетен;
г) културен.

8. В изречението: „В самото кафе непрестанно гостуват музиканти, които всяка вечер по залез слънце създават магическа музика, която звучи като естествен саундтрак за природния спектакъл.", словосъчетанието „природния спектакъл" означава:
а) театър на залеза;
б) природна игра;
в) игра на слънцето;
г) природен феномен.

При коя от двойките думи има отношение както при двойката: (9.-10.)

9. слънце - залез:
а) звезда - метеор;
б) пълнолуние - луна;
в) вятър-ураган;
г) облак - дъжд.

10. музика - CDs:
а) филм - пиеса;
б) залез - снимка;
в) песен - радио;
г) кафе - кафене.

11. В кое от изреченията има пунктуационна грешка?
а) Символиката на слънцето е също толкова многозначна, колкото слънчевата реалност е богата с противоречия. Ако самото то не е бог, то у много народи е проява на божественото.
б) Слънцето се възприема като оплождащо, но то също може да изгаря и убива. Слънцето дава и отнема живота на своите деца.
в) Безсмъртното слънце изгрява всяка сутрин и залязва всяка вечер; казано по друг начин - редуването живот - смърт – възраждане е символизирано чрез слънчевия цикъл.
г) Слънцето се намира в центъра на небето, както сърцето - в центъра на човека. Ако излъчената от слънцето светлина е разсъдъчно познание то самото слънце е космическият Разум, както сърцето в човека е средище на познавателната способност.

В коя от думите не е допусната правописна грешка? (12.-16.)

12. Слънцето се свързва с символично (а) изражение на много цветя и животни. Най- пополярните (б) са хризантема (в), лотос, слънчоглед, орел, елен, лъв и др., а металния (г) му символ е златото, алхимично обозначено като слънцето на металите.

13. Луната винаги е приемаща по отношение на слънцето, защото то излъчва дирекно (а) светлината си, докато луната отръзява (б) слънчевата, което определя единият (в) с активен принцип, а другия (г)-с пасивен принцип.

14. Това има много широко символно приложение, доколкото светлината е познание, слънцето изразява интуитивното (а) познание, директното, а луната - познанието чрез отръжение (б), рационалното. Следователно слънце и луна съутветсгват (в) на дух и душа, както и на тяхното местоположение: сърцето и мозъкът (г).

15. В астрологията слънцето е символ на животът (а), на светлината, на авторитета, на мъжкия пол и на всичко, което лъчи. Слънцето като космически символ заема място на истинска звезна (б) религия, чийто (в) култ преобладава във всичките древни цивилизаций (г).

16. Това са образите на гигантските богове - герой (а), въплашения (б) на съзидателните (в) сили и на жизненият (г) извор на светлина и топлина, които представлява небесното тяло - Атум, Озирис, Ваал, Митра, Хелиос, Аполон и т.н.

17. В кое изречение има допусната пунктуационна грешка, свързана с обособената част?
а) Известен със своя горещ и динамичен живот остров Ибиса е разположен югозападно от Майорка и е известен като място където се събират хора на изкуството и бохеми от цял свят.
б) Романтичните брегове са прорязани от заливи с пясъчни плажове зелени борови гори красиви пейзажи и привлекателни малки селца които оформят пейзажа на острова.
в) Градът Ибиса винаги е възхищавал посетителите със своята красота и разнообразие с романтиката на стария рибарски квартал La Репуа с безбройните бутици и многобройните ресторантчета.
г) Тези които търсят усамотение и спокойствие могат да го намерят на остров Форментор, най-малкия от Балеарските който е само на един час път с корабче от Ибиса, пленяващ със своите пясъчни плажове и тюркоазено сини заливи.

18. В кой ред не е допусната грешка при бройна форма на съществителни имена, употребени след числителни наречия:
а) колко залези;
б) няколко музиканта;
в) толкова изгрева;
г) много изпълнителя.

Прочетете текста и отговорете на 19. и 20. въпрос.

И въпреки милионите продадени копия дискове многоброините фестивали на брега на морето и магазините специялизирани в продаване на стоки с марка „Cafe del Маr“ идеята на групата приятели дошли в Ибиса през 1980 г. все още е жива и не е комерсиялизирана. „ Cafe del Маr“ си остава магнетично място. Хората които работят за и в него са привлечени не от идеята да правят пари а да създават музика за залезът.

19. Колко пунктуационни и правописни грешки са допуснати в текста?
а) шест пунктуационни и две правописни
грешки;
б) четири пунктуационни грешки и четири правописни грешки;
в) осем пунктуационни и четири правопис-ни грешки;
г) шест пунктуационни и четири правопис-ни грешки.

20. Текстът е изграден от:
а) десет прости изречения;
б) две сложни изречения и пет обособени части;
в) две сложни съчинени съединителни из-речения и едно сложно съставно с подчинено определително изречение;
г) едно сложно съчинено изречение, едно просто и едно сложно смесено изречение.

 

 

 

ОТГОВОРИ НА ТЕСТА
1 .г; 2.б; З.б
4.а - свързана е с изобразителното изкуство, а останалите с музиката; 
5.в; 6.г
7.б - умен, който е способен да мисли правилно, логично, да преценява вярно нещата; 
8.г
9.а - залезът е свързан с изчезването на слънцето, метеорът е свързан с изчезването на звездата; 
10.б
11. г. Слънцето се намира в центъра на небето, както сърцето - в центъра на човека. Ако излъчената от слънцето светлина е разсъдъчно познание, то самото слънце е космическият Разум, както сърцето е в човека средище на познавателната способност.; 
12. в., със символично (а); най-популярните (б); металният (г)
13. г., директно (а); отразява (б); единия (в)
14. а., отражение (б), съответстват (в), мозъка (г)
15. в., на живота (а). звездна (б), цивилизации (г)
16.в., герои (а), въплъщения (б) жизнения (г)
17.а. Известен със своя горещ и динамичен живот, остров Ибиса е разположен югозападно от Майорка и е известен като място, където се събират хора на изкуството и бохеми от цял свят., останалите верни варианти - б. Романтичните брегове са прорязани от заливи с пясъчни плажове, зелени борови гори, красиви пейзажи и привлекателни малки селца, които оформят пейзажа на острова.; в. Градът Ибиса винаги е възхищавал посетителите със своята красота и разнообразие, с романтиката на стария рибарски квартал La Репуа, с безбройните бутици и многобройните ресторантчета.; г. Тези, които търсят усамотение и спокойствие, могат да го намерят на остров Форментор, най-малкия от Балеарските, който е само на един час път с корабче от Ибиса, пленяващ със своите пясъчни плажове и тюркоазено сини заливи. 
18. в., останалите верни варианти - колко залеза; няколко музиканти; много изпълнители. 
19.в. И въпреки милионите продадени копия дискове, многобройните фестивали на брега на морето и магазините, специализирани в продаване на стоки с марка „Cafe del Маг", идеята на групата приятели, дошли в Ibiza през 1980 г., все още е жива и не е комерсиализирана. „Cafe del Mar“ си остава магнетично място. Хората, които работят за и в него, са привлечени не от идеята да правят пари, а да създават музика за залеза.; 
20 г.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave