"Хамлет" - новият герой

Трагедията “Хамлет” отразява новия светоглед на Шекспир, свързан с кризата на европейския хуманизъм, с неверието във възможността да бъде изградено общество,  достойно за благородните пориви на новия човек.

Гибелната сила на прекомерно тежкия дълг и съмнението - "Хамлет"

Да бъдеш или не-туй е въпросът. Дали е по-достойно за душата да понесеш камшиците, стрелите на бясната съдба, или да се опълчиш сам срещу море от мъки и да им туриш край?

"Хамлет" - самотен и трагичен в борбата със злото

Да бъдеш или не - туй е въпросът. Да бъдеш или не - туй е въпросът. Дали е по-достойно за душата да понесеш камшиците, стрелите на бясната съдба, или да се опълчиш сам срещу море от мъки и да им туриш край?

Анализ на трагедията "Хамлет"

Трагедията “Хамлет” е написана към 1601 година. Сюжетът й не е оригинален, а е заимстван. В основата й лежи една легенда, в която се разказва за убийството на датски крал от неговия брат и отмъщението на Хамлет – син на убития крал.

Трагедията на ренесансовия човек в Елсинорския свят - "Хамлет"

Трагедията „Хамлет” е пропита с хуманизма на Шекспир. По времето на Ренесанса човекът е най-съвършеното същество на света. В този период не се  обръща толкова голямо внимание на религията както през Средновековието.

Биография на Уилям Шекспир

Биография на Уилям Шекспир (1564-1616) Шекспир е роден на 23 Април 1564 година в град Стратфорд на Ейвън. Баща му, Джон, е занаятчия и търговец, занимаващ се предимно с ръкавици и изделия от кожа. Майка му, Мери, е от благородническо семейство. 

"Хамлет" - анализ

Принц Хамлет е обзет от мрачна меланхолия. Завърнал се в Дания от Витенберг, университет в Германия, за погребението на баща си, той с ужас открива, че майка му се е омъжила повторно, и то за Клавдий, чичо на Хамлет и брат на мъртвия крал Хамлет.

Уилям Шекспир – „Хамлет” (резюме)

Трагедията „Хамлет”, написана от Уилям Шекспир, е изградена от 5 действия. Първо действие започва със завръщането на принц Хамлет от Витенберг в Елсинор. Неговите верни приятели, Хорацио и Марцел, му съобщават новината, че една вечер, когато били на стража, видели призрака на неговия баща.

Сюжет на трагедията „Ромео и Жулиета“ – Уилям Шекспир

Действието се развива във Верона и пиесата започва с улична свада между слугите на Монтеки и Капулети, които също като господарите си са заклети врагове. Ескал, княз на Верона, се намесва и обявява, че по-нататъшно нарушаване на мира ще се наказва със смърт.

Уилям Шекспир (1564 - 1616)

На 23 април 1564 г. в църковния регистър на град Страдфорд на Ейвън е записано името У. Шекспир – син на занаятчия и потомка на благородническо семейство. От 1570 до 1580 година малкият Уилям учил в гимназията на родния си град.