АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ (1863 – 1897)

 

          Алеко Константинов е роден в Свищов през 1863 г. Баща му Иваница Хаджиконстантинов е заможен и културен човек със сериозни позиции в обществото. Началното си образование Алеко получава у дома, обучаван от частни учители. По-късно учи в Свищовското училище и в габровската Априловска гимназия. По време на Руско-турската война е писар в канцеларията на свищовския губернатор. През 1878 г. заминава да учи гимназия в гр. Николаев, Русия. Настанен е в пансиона на Тодор Минков – българин, който приютява будни момчета от родината си и подпомага тяхното образование. От 1881 до 1885 г. следва право в Одеса. Като се връща в България, става съдия в Софийския окръжен съд, по-късно заема поста прокурор.
          Алеко е известен със страстта си към пътешествията. Посещава световните изложения в Париж, Прага и Чикаго. От последното му пътуване се ражда един от забележителните пътеписи в българската литература – „До Чикаго и назад“. Развива активна обществена дейност – членува в дружества и комитети, които се занимават с икономически, просветни, научни и културни дейности. Член е на Демократическата партия, ръководена от Петко Каравелов. През 1894 г. се кандидатира за народен представител в Свищов, но не става депутат. През 1897 г. на път от Пещера за Пазарджик е убит. Куршумът е предназначен за неговия спътник Михаил Такев.
          В българската литература след Освобождението Алеко заема важно място като писател с изявена гражданска позиция. Има изключителен принос за развитието на жанровете фейлетон и пътепис. Във фейлетоните си изобличава пороците на следосвобожденското общество, а в пътеписите си разкрива както родната природа и живота в следосвобожденска България, така и различни пространства като Европа и Америка. Особено впечатляващо е умението му да съчетава задълбоченото си аналитично вглеждане в света и в човека с невероятно чувство за хумор и дарба на разказвач и публицист. Талантът му намира най-самобитен и цялостен израз в изключителната книга „Бай Ганьо“, която няма аналог в литературата ни.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave