ВЪЛШЕБНИЯТ СВЯТ НА ДРЕВНОГРЪЦКИТЕ МИТОВЕ В „ПОХИТИТЕЛЯТ НА МЪЛНИИ“

 

          Пърси Джаксън е на пръв поглед обикновено 12-годишно момче със своите проблеми – трудно се съсредоточава, не успява да чете добре, непрестанно се забърква в неприятности и е изключен от няколко училища. Вторият му баща е мързелив и егоистичен... В същото време Пърси е и необикновен, за що то е син на един от тримата големи олимпийски богове – Посейдон – повелителя на моретата. Оказва се, че боговете от Олимп са успели да се пренесат от учебника му по старогръцка митология в действителния му живот. А от Пърси се очаква да извърши подвиг – да спаси света от ужасна война, като се пребори със заплашващите го чудовища от Подземното царство и върне мълнията на Зевс. Така започва чудното пътуване на героя към неизвестното, в което той ще търси и открива истината за света и за себе си.
          Още в началото на десета глава от романа „Похитителят на мълнии“ се смесват образи и представи от делничния съвременен свят на момчето с образи и представи от древните гръцки митове. Наред с чистите дрехи и пастата за зъби в раниците си героите прибират нектар и амброзия (храната на боговете), бейзболна шапка невидимка, летящи маратонки, вълшебна химикалка, която може да се превърне в остър меч – все дарове от безсмъртните. Рогът на победения от Пърси минотавър, доказващ смелостта и необикновените способности на момчето, е оставен в лагера.
          Героите на романа могат да пребивават в два свята. Пърси и Гроувър са приятели още от училище и понякога ежедневието им е съвсем обикновено, както и това на Анабет и Люк от лагера на нечистокръвните. Но когато прекрачат света на митовете, стават необикновени, защото са полубогове – деца на простосмъртен и на олимпийски бог. Притежават вълшебни предмети, с които имат възможността да вършат подвизи и да печелят битки. Често получават сили и енергия от своите безсмъртни родители. А кентавърът Хирон е техният учител. Той ги напътства и образова, така както преди хиляди години е учил героите Язон и Херкулес. В света на съвременността той е учител по антична история и е в инвалидна количка, а в този на митовете – мъдър полукон-получовек.
          Макар героите да са с божествен произход, взаимоотношенията между тях са разнообразни, както е при хората. Пърси и Гроувър изпитват истински приятелски чувства и се подкрепят взаимно, Анабет се вълнува, когато види красивия Люк, Хирон обича учениците си и ги подтиква да докажат чрез подвизи и приключения смелостта и героизма, на които са способни. Именно той възлага на сина на Посейдон мисията да отвоюва от силите на злото мълнията на Зевс.
          Хирон разказва на Пърси и историята за появата на западната цивилизация. Преди епохата на боговете олимпийци хората тънели в мрак, хаос, незнание. Титанът Прометей откраднал огъня от Олимп и въпреки гнева на Зевс дал на смъртните възможността да се развиват. Именно тази цивилизация е заплашена от унищожение. Затова Пърси Джаксън трябва да изпълни своята мисия – да върне мълнията на върховния бог, а с нея – спокойствието на Олимп и порядъка в света. И то без възрастен, който да го наглежда, без резервен план, дори без мобилен телефон.

          Фентъзи е вид литературно произведение, за което е характерно използването на елементи от митологията и фолклора. Името е заето от английски език, означава „фантазия“ и е общоприетото популярно название на този вид литература. За родоначалник на съвременното фентъзи се смята английският писател Джон Р. Р. Толкин с романа си „Хобитът“ и неговото продължение – трилогията „Властелинът на пръстените“. Други известни и много обичани от читателите автори на фентъзи са Джоан Роулинг с поредицата си за Хари Потър и Рик Риърдън с поредицата си за Пърси Джаксън и боговете на Олимп.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave