ВЪЛШЕБНИ ПРИКАЗКИ – „ТРИМАТА БРАТЯ И ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА“ (Анализ)

 

          ■ ПРИКАЗКАТА    
          „Тримата братя и златната ябълка“ е типична вълшебна приказка. В текста й можем да проследим всички белези на този вид народна словесна творба.
          Начален тласък на сюжетното действие дава нарушената хармония: в случая – открадването на ябълката. Тримата синове се опитват да възстановят загубата, но само един от тях има волята да продължи докрай. Той преминава през ред изпитания, преживява допълнителни трудности, но среща и помощници. Когато окончателно надмогва злите сили, е щедро възнаграден с любов и щастлив живот.

          ■ СЮЖЕТЪТ    
          Едно семейство не успява да опази безценното си богатство. Майката възлага златната ябълка да бъде пазена от най-големия син, но той не успява. Със задачата не се справя и средният. Едва най-малкият ранява халата.
          Кървавите дири водят братята до дълбока пещера. Само третият син стига до дъното й, убива халата и освобождава трите царкини. Но земята се разтваря и героят пропада още по-надолу – в безводната земя. Нейният господар е триглав змей, който се кани да вземе за жертва царската дъщеря. Най-малкият брат го убива и избавя детето на владетеля. За отплата синът иска само да се върне в родния си дом. Помагат му орлите, защото е спасил рожбите им от опасна змия. Когато по пътя нагоре храната свършва, момъкът реже месо от собственото си тяло.
          На родната земя братята му още се карат за хубавата девойка. Единствено най-малкият син притежава вълшебен пръстен и й прави дрехи самотворни. Двамата се женят.

          ■ ГЕРОИТЕ    
          Основен герой в приказката е третият брат. Носител е на качества, които го разкриват като изключителен човек, като юнак. Храбър и непоколебим, той не се отчайва в беда. Дори попаднал на най-необикновени места, не губи кураж, а активно воюва с всички вредоносни същества. Преодолява всякакви изпитания. Убива халата, освобождава царкините, отсича главите на змея и пуска водите, връща нарочената за жертва царска дъщеря, убива змията, спасява орлетата, даже реже месо от тялото си, за да нахрани гладните птици. Героят е и състрадателен – помага на нещастните и отчаяните. Той е благороден – не отмъщава на братята си, макар че са го изоставили. А когато окончателно побеждава силите на злото, желае да се върне в родното пространство. Думите му Искам само да ме изнесете на горната земя показват, че за него домът е единственото място, където може да бъде щастлив.
          В „Тримата братя и златната ябълка“ лъжегероите (фалшивите претенденти) са двама – големият и средният брат. Те твърдят, че са юнаци, но не смогват да опазят ябълката. Проявяват малодушие, когато срещнат препятствие. Не помагат на брат си в тежкото изпитание. Дълго се карат за красивото момиче.
          В приказката възложител е майката: тя разчита на децата си да опазят златния плод и да възстановят нарушената хармония, но надеждите й оправдава само малкият син.
          Във фолклорната творба врагът (вредителят) не е един, той се проявява в няколко образа. На първо място това е халата, която всяка година краде ябълката. Враг е и жестокият змей от най-долната земя, който не пуска водите да текат и взема девойки за жертви. Най-накрая враг е и триглавата змия, която се кани да изяде орлетата.
          Помощниците на героя в приказката също са повече. Това са най-красивата девойка, дала вълшебния пръстен на героя; старицата, която меси хляб със сълзите си; царят, чиято дъщеря е избавена, благодарните орли, изнесли юнака на горната земя.

          ■ ТЕМИТЕ    
          Приказката „Тримата братя и златната ябълка“ поставя важната тема за волята да не се примиряваш с бедата. Тя е свързана основно с образа на третия брат. Всяко нещастие, което го сполетява, го прави още по-силен и решителен. Дори временните поражения не го сломяват, а му вдъхват кураж да продължи битката си. В изпитанията той не унива. Запазва човещината си и откликва на чуждите неволи. Непоколебимостта му е възнаградена с щастието да се прибере у дома и да заживее в любов с красивата девойка.
          Важна е и темата за обичта към родното. Най-малкият син покорява дори и най-зловещите пространства, отстранява всички врагове, които отнемат неговото богатство или заплашват непознати хора и същества. Победата му е толкова категорична, че всички са му благодарни. Но дори пред изкушението да стане владетел на царство той поставя радостта
да живее сред своето семейство.
          Двете теми в приказката се преплитат чрез образа на дървото. Изпитанията на най-малкия брат започват, когато трябва да опази златния плод, а постигнатото щастие е неговата сватба под клоните на ябълката. Не е случайно, че образът на дървото има устойчиво присъствие в много български фолклорни произведения, защото е свързан с митическите представи за света.

          ■ ПРОСТРАНСТВОТО    
          Пространството в приказката „Тримата братя и златната ябълка“ е разделено вертикално на три нива. Горната земя е мястото, населявано от хората - там е домът на майката и на нейните синове.
          Под него е долната земя, обитавана от злата хала.
          Но истинското дъно е още по-дълбоко. Владеят го най-жестоките създания: триглавият змей, който не пуска водите, и триглавата змия, която изяжда малките рожби на птиците. Двете долни земи са подчинени на враждебните сили. Мощта им е страховита: чудовищата реват грозно, бълват огнени пламъци, могат да превиват дървета, даже да скриват луната и звездите. В техните зони всичко застрашава човека - земята се тресе и пропада, хората са мъчени от суша и глад, родителите не опазват децата си.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave