В митологията Прометей е бог от поколението на титаните, свързан с огъня и занаятите. Когато Зевс сваля от трона своя баща Кронос, Прометей е от малкото, приети добре от новия бог, защото му оказват помощ, но постепенно обаче той е изместен от олимпийския бог Хефест.

Старите богове и хората взаимно се зачитат и живеят в мир, но Зевс решава да ги унищожи и да засели Земята с нов, по-добър човешки род. Единствен титанът Прометей се противопоставя на това решение, защото само той разбира, че така ще бъде нарушен световният ред. Хората са създадени от боговете, за да живеят щастливо. Несправедливо е да бъдат оставени в мрака на невежеството, а още по-несправедливо е да бъдат унищожени за това, че са такива, каквито са ги създали боговете.

.Всички знаят, че той е откраднал огъня, за да спаси хората. За тази му вина става дума още в началото на трагедията. Но не е само това. Във втория епизод на “Прикованият Прометей” героят разказва как е дарил хората със способността да различават сезоните и частите на деня. Направил ги е чувствителни към времето, помогнал им е да го отчитат. Научил ги е да строят къщи и кораби, да отглеждат домашни животни. Научил ги е да впрягат коне и да обработват нивите. Създал е за тях азбуката, дарил им е числата. Създал е медицината и обработката на металите. Научил ги е да тълкуват сънища и как да принасят жертви, предал им е ясновидството.

Прометей състрадава на „бедния човешки род”, но заради тази обич е намразен от боговете и е обявен за предател. Той знае, че за физическото и духовното оцеляване на човечеството е необходим божественият огън, знае как ще бъде посрещната постъпката му на Олимп, знае, че му предстоят страшни изпитания, но приема доброволно да изтърпи всичко. Трогателна е готовността на бога да се жертва в защита на слабите ”еднодневки” и тази саможертва възвисява Прометей. Той е служител на висока нравствена цел: изправя се сам срещу целия свят, за да докаже своята правота и несправедливостта на Зевс. Доказателство за това са думите му:

...Аз знаех всичко предварително.

Да, чуйте: исках, исках, и така сгреших!

Пострадах сам, помагайки на хората.

Всички дарове, предназначени за хората, превръщат Прометей в божество, което носи цялата отговорност за човешкото общество и култура. В същото време неговото благодеяние се превръща в наказание. Прометей е прикован към една скала в далечна Скития, обречен на ежедневни мъки. Наказанието е изпълнено от Хефест, същият който го измества при разпределянето на новите длъжности сред боговете.

Хефест съчувства и се колебае, докато изпълнява задължението си, за него освен подчинението има и други връзки – роднинството и дружбата. Есхил изгражда от естественото сродство на двата бога на занаятите емоция на привързаност. С ударите на чука расте страданието на Прометей и състраданието на Хефест. Останал сам, Прометей издига глас, мълчаливото страдание се излива в реч:

“Аз, богът, страдам от ръцете божии!”

Противопоставено е това, което не бива да бъде противопоставено - богът страда от бог. Това е равно на световен катаклизъм. И тази несъвместимост се разпада на нови несъвместимости: той не може да мълчи, нито да говори; знае, че нищо неочаквано не ще го сполети, но въпреки това страда. Богът Прометей страда напълно по човешки в самота и неподвижност.

Трагична е обречеността на героя-бунтар. Хорът на Океанидите му съчувства, но не одобрява постъпката му. Твърде голяма изглежда такава дързост, прекалено много опасности носи противопоставянето срещу жесток бог като Зевс. Позицията на Океанидите разкрива вината на Прометей.Той е допуснал грешка, но тя не е в това, че е помагал на хората, а в неподчинението.

Образът на Прометей отнасяме към така наречените вечни образи. Те са общочовешки типове, въплътили в себе си вечно подновяващите се във времето черти на човешкия дух. Всяка епоха открива в тези образи нещо вълнуващо и ценно, те осъществяват допир с новото време, защото съдържат непреходни ценности. Това се отнася с особена сила за Прометей, защото е горда и непреклонна личност, защото е герой, който съзнателно се жертва в полза на хората.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave