ПОХИТИТЕЛЯТ НА МЪЛНИИ
(Анализ)

 

          РОМАНЪТ

          „Похитителят на мълнии“ е фантастичен роман, първата книга от поредицата за Пърси Джаксън. Тя включва още четири романа – „Морето на чудовищата“, „Проклятието на титана“, „Битката за лабиринта“ и „Последният олимпиец“. Сюжетът на романа се изгражда въз основа на старогръцките митове, като в него се появяват богове, герои и образи от тези митове.

          ГЕРОИТЕ В РОМАНА

          • Олимпийски богове, чудовища, демони, сатири, нимфи и полубогове са голяма част от героите, които познаваме от митологията. Спомняте си, че старогръцките богове приличат на хората не само по външен вид, но и по характер. Те притежават чисто човешки качества и недостатъци, изпитват чувства като любов, омраза, гняв, съперничество, властолюбив, отмъстителност и т.н. Това, което ги отличава от хората, е безсмъртието им. 

          • Децата на боговете и смъртните в старогръцката митология са полубогове или герои, които притежават силата на боговете, но са смъртни. Много често те получават непосилни задачи и трябва да спасят хората от чудовища, вредители и беди. Такъв е и главният герой Пърси Джаксън. Боговете продължават да си съперничат, да предизвикват войни и природни бедствия, когато се разгневят, да търсят власт и надмощие.
          Чрез образите на героите от митологията се поставя въпросът за личния избор. Тяхната съдба е предопределена, от тях се изисква да бъдат герои заради произхода си. Никой човек не избира родителите си, но може да избира пътя в живота си. А Пърси няма възможност да избира - преследван от чудовища, богове и полубогове, той трябва да действа, за да оцелее.

          • Господин Бранър е учителят на Пърси Джаксън. Той също е едновременно митично същество – кентавър, и обикновен човек. В старо-гръцката митология кентавърът е човек с тяло на кон. Древният поет Омир описва кентаврите като племе, отличаващо се със своя буен нрав и сила. Кентаврите са учители на митологични герои, сред които Язон, Херкулес, Ахил.
          Учителят господин Бранър прикрива конското си тяло с инвалидна количка. Неговата задача е особено важна – той се грижи за Пърси, сина на бог Посейдон, обучава го и му предава вълшебния меч Въртоп, дар от баща му.

          ВРЕМЕТО И ПРОСТРАНСТВОТО В РОМАНА

          Пърси Джаксън е наш съвременник и действието в романа се развива в наши дни. Олимпийските богове продължават да живеят на Олимп, но той вече не е в Гърция, а в сърцето на Ню Йорк. Входът към царството на Хадес е в центъра на Лос Анджелис.
          Въпреки че пространството в романа е част от един съвременен град, Пърси Джаксън и неговите приятели се движат в него подобно на митологичните и приказните герои. Те използват маратонки с крила и преодоляват огромни разстояния. Така пространството и времето в романа са едновременно реални, но и митологични. Смъртните хора не разбират странностите на пространството – за тях Ню Йорк и Лос Анджелис са просто градове. То е необикновено само за героите, които са едновременно и хора, и митологични персонажи.

          ПЪРСИ ДЖАКСЪН И ГЕРОИТЕ НА ВЪЛШЕБНИТЕ ПРИКАЗКИ

          Освен че се опира на познатите ни старо-гръцки митове, авторът използва и много от средствата за изграждане на вълшебната приказка.
          • Спомняте си, че в началото на вълшебната приказка винаги има някаква беда, която кара героя да тръгне на път. 
          • По пътя си той се натъква на редица препятствия, които трябва да преодолее, като често това става само благодарение на помощник и дарител.
          • Пътят му обикновено минава през гората или му се налага да слезе в долния свят, където извършва подвизи.
          • След като преодолее препятствията, героят получава наградата си.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave