„Похитителят на мълнии“ - Рик Риърдън

„Похитителят на мълнии“(на английски: The Lightning Thief) е фентъзи/приключенски роман базиран на гръцката митология, първият роман за юноши написан от автора Рик Риърдън. Това е първият роман от поредицата Пърси Джаксън и боговете на Олимп, която описва приключенията на 12-годишният Пърси Джаксън, когато открива, че е полубог, син на смъртна жена и гръцкия бог Посейдон. Пърси и приятелите му отиват на мисия, за да предотвратят апокалиптична война между гръцките богове Зевс, Посейдон и Хадес.

Риърдън завършва писането на ръкописа през 1994. Похитителят на мълнии е евентуално приет от Bantam Books през 1997 и чрез търг е продаден на Miramax Books, преди да бъде издадена на 28 юли, 2005. Книгата е продала над 1.2 милиона копия за четири години, появявайки се в списъка на бестселъри на New York Times и получава много награди. Адаптирана е във филм на име Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Похитителят на мълнии, който излиза по кината на 12 февруари, 2010. Продължението на книгата се нарича Морето на чудовищата.

Сюжет

Пърси Джаксън е 12-годишно момче с диагноза СДВ и дислексия, който е бил изключен от много училища. Пърси отива на пътешествие с майка си Сали и приятеля си Гроувър, който се оказва сатир. По пътя, Гроувър казва на Сали да заведе Пърси в определен лагер за защита. Докато пътуват към лагера, те са нападнати от минотавър, който хваща майката на Пърси за гърлото. Тя се разгражда в златен дъжд от светлина, докато Гроувър и Пърси се опитват да избягат.

Пърси се събужда и разбира, че е пристигнал в лагер Нечистокръвен, таен лагер за обучение на полубогове. Следователно, Пърси се пренася в хижата на Хермес под грижата на Люк, отговорника на Хижата. По време на играта Улови знамето, Пърси е нападнат от децата на Арес. Той се излекува, когато стъпва във поточе и разбира, че е син на Посейдон, когато тризъбеца на Посейдон се появява над главата му. Посейдон е разбил клетва взета с Хадес и Зевс след Втората световна война да не имат повече деца, тъй като били твърде силни. Пърси получава мисия да намери главната мълния на Зевс, която според Хирон е открадната от Хадес. Обаче, Зевс, който разбира, че Посейдон е разбил клетвата смята, че Посейдон е накарал Пърси да открадне мълнията. Пърси, който има 10 дни преди лятното слънцестоене да намери мълнията, получава магически обувки от Люк преди да тръгне. Пърси, заедно с Анабет и Гроувър, решава да пътува на запад и да достигне входа към Подземното царство в Лос Анджелис. Те се изправят срещу няколко гръцки чувовища, както и бога на войната, Арес, който казва на Пърси, че майка му е жива. Докато приближават дупката на Тартар, обувките на Люк опитват да издърпат Гроувър вътре, но той успява да си измъкне копитата. Пърси се изправя срещу Хадес, който също смята, че Пърси е откраднал главната мълния, както и Шлема на мрата, обект, който му позволява да се превръща в сянка. Това му позволява да се прониква зад противниците си. Пърси осъзнава, че Арес го е измамил, когато намира мълнията в раницата си. Той се измъква от Подземния свят, принуден да остави майка си. След това Пърси се сражава с Арес и го побеждава, като наранява петата му. Арес дава на Пърси Шлема на мрака, който Пърси връща на Хадес. Пърси стига до Ню Йорк, за да даде мълнията на Зевс на върха на Емпайър Стейт Билдинг, където в момента е Олимп.

Зевс приема мълнията и следователно Пърси се завръща в лагера, след като научава, че майка му е жива. Той се среща с Люк, който му признава, че той е откраднал мълнията за Кронос. Той повиква отровен скорпион, който ожилва Пърси, но той се измъква оживява. Хирон го изцелява и Пърси си тръгва, за да отиде в друго училище, намерено от майка му.

Главни герои

 Пърси Джаксън: Главният герой; 12-годишно момче с диагноза СДВ и дислексия. Пърси научава, че е син на гръцкия бог Посейдон и че неговата диагноза се среща при всички полубогове, познати като нечистокръвни. Той тръгва на пътешествие, за да намери мълнията на Зевс и да предотврати война между боговете.

Анабет Чейс: 12-годишна дъщеря на богинята Атина. Анабет пристига в лагер Нечистокръвен благодарение на Люк Кастелан и Талия Грейс. Тя помага на Пърси след като е нападнат от Минотавъра. Освен това тя помага на Пърси и по време на мисията му да открие мълнията на Зевс. Анабет е започнала да ходи в лагер Нечистокръвен още когато е била на 7 и притежава огърлица, която има по една перла за всяка година, която е преживяла в лагера.

Гроувър Андъруд: Гроувър е сатир и най-добър приятел на Пърси. Първоначално той бе под прикритие като обикновено момче в търсене на полубогове. Той води Пърси в лагера след като майка му е хваната и го придружава на мисията за мълнията на Зевс. Неговата мечта е да бъде търсач, за да може да открие бога на дивото, Пан.

Люк Кастелан: Главният антигерой и син на Хермес; той е отговорник на хижата на Хермес и помага на Пърси да се научи да се бие. По късно той предава Пърси и го оставя да умре и се оказва, че работи за титана Кронос.

Хирон: Той е, първоначално преподавател по латински на Пърси, г-н Брунър. По късно, Пърси разбира, че той е кентавър, полукон и получовек. Той е директор по занятията в лагер Нечистокръвен. Също така е син на Кронос.

Дионис : Той е директор на лагер Нечистокръвен. Той е бог на виното.

Развитието на „Похитителят на мълнии“, както и на поредицата Пърси Джаксън като цяло започва, когато Риърдън започва да измисля истории за сина си Хейли, който има диагноза СДВ и дислексия. Неговият син е учил гръцка митология във втори клас и е искал баща му да измисля приказки за лека нощ свързани с гръцките митове. Риърдън е бил учител по гръцка митология в средно училище за много години и е успял да си спомни достатъчно истории, за да задоволи сина си. Скоро митовете на Риърдън свършват и синът му поискал да измисли нови, като използва същите герои от гръцките митове, както и да добави нови. Така Риърдън създава героя Пърси Джаксън и как той пътува през САЩ, за да открие мълнията на Зевс. След като свършва с разказа, синът му поисква да напише книга за приключенията на Пърси.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave