ХАНС КРИСТИАН АНДЕРСЕН (1805 – 1875)

 

          Ханс Кристиан Андерсен е роден в Дания, в гр. Оденсе, на 2 април 1805 г. Родителите на малкия Ханс били бедни хора, но подхранвали заниманията му с изкуство. Още невръстен, бъдещият писател прави свой малък куклен театър, като сам изработва куклите и театралните костюми.
          Когато е едва четиринайсетгодишен, Андерсен загубва баща си. Момчето спира да посещава училище и започва работа като тъкач, шивач и работник в цигарена фабрика.
          Малко след това Ханс Кристиан Андерсен заминава за Копенхаген и постъпва в Кралския театър. С възрастта гласът му се променя и той напуска театъра.
           Това е времето, когато Андерсен се среща със своя духовен покровител – Йонас Колин, който заплаща по-нататъшното му образование. Още като ученик Андерсен започва да пише. Своя първи разказ „Призрак в гроба на Палнаток“ Андерсен публикува, когато е едва на седемнайсет години. Така започва творческият път на световния писател.
          Днес Ханс Кристиан Андерсен е известен преди всичко със своите приказки. Преведени на повече от сто и петдесет езика, творбите на Андерсен са любими четива на малки и големи по цял свят. Повече от сто и осемдесет години четящите хора се вълнуват от разказа за Храбрия оловен войник; искат да полетят над земята заедно със Снежната царица; съпреживяват чувствата на Малката русалка, която жертва живота си в името на любовта; тъжат за Малката кибритопродавачка с надежда децата по света да растат щастливи и без страдания; докосват се до Грозното патенце...

@bgmateriali.com

Изтеглиsave