ХРИСТО БОТЕВ (1848 – 1876)

 

          „Той даде всичко, което имаше, на тая земя, дето отиде да умре: своята неосъществена младост, своя гений, с който цъфна голямата поезия на българския народ, остави ни един език, на който ние още не можем да му се отблагодарим достойно. Какво повече може да даде един човек?“
                                                                                                          Константин Константинов

          Христо Ботев е български поет, журналист и революционер. Роден е в гр. Калофер в семейството на известния възрожденски учител Ботьо Петков. От майка си Иванка Петкова е чувал стотици народни песни, което оказва силно влияние върху поезията му.
          Бащата на Ботев Ботьо Петков, е съставител на учебници и преводач. По негово настояване Христо заминава да учи в Русия, но трудно понася режима в училището и го напуска. Въпреки това Ботев посещава библиотеките и чете класиците на руската литература.
          Ботев написва 20 стихотворения, които се превръщат в образци на поетично майсторство. В тях са съчетани талантът му на поет и идеите му на революционер.
          Освен с поетичното си творчество, той е известен и със страстната си журналистическата дейност, като сътрудничи на революционни издания от своето време и сам издава четири вестника. През 1876 г. Ботев извървява най-героичния път от своя живот. Подготвя чета, с която на 16 май превзема австро-унгарския кораб „Радецки“. На 17 май войводата принуждава капитана на кораба Дагоберт Енглендер да акостира близо до с. Козлодуй.
          Следват неравни битки с башибозуци и редовна турска войска. На 1 юни четата се сражава на връх Вола. В края на деня, когато сражението е утихнало, Ботев е прострелян. Така приключва земният път на Христо Ботев, но започва вечният в съзнанието на всеки българин.
          Поемата „Хайдути“ е публикувана през 1871 г. във в. "Дума на българските емигранти“. Съвременници на Ботев си спомнят, че той е рецитирал шест части на произведението си, които не са публикувани и са изгубени. Познати са ни само уводът и първата част на поемата за Чавдар войвода, който е възпят и в много народни песни от различни краища на България. В поемата Чавдар войвода е представен като обобщен образ на българския хайдутин, носител на неговите най-хубави черти и качества.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave