ШАРЛ БОДЛЕР (1821 - 1867) 
биография


          Шарл Бодлер (1821 – 1867) е един от най-значимите представители на френския символизъм, макар и хронологически да твори малко по-рано от същинските му представители – Верлен, Рембо и Маларме.
          Роден в Париж, той е единствено дете в семейството на държавен чиновник, който имал подчертан интерес към литературата и книгите. Когато е шестгодишен, баща му умира. Година по-късно майка му се омъжва повторно за висш офицер, който се занимава с дипломация. Семейството се мести в Лион (1831 - 1836), а впоследствие се завръща отново в Париж. Тези сътресения и промени полагат траен отпечатък върху психиката на Шарл и той от малък е склонен към депресии и прояви на нервност. Поради проблеми се налага да завърши училище като частен ученик. По настояване на семейството записва да следва право. Надеждите са, че така ще може да тръгне по стъпките на втория си баща, като направи дипломатическа кариера. Вместо това младият Бодлер се занимава с поезия. Движи се в литературните кръгове на Париж и се отдава на бохемски живот. Смята се, че по това време заболява и от сифилис.
          За да бъде вразумен и вкаран в правия път, семейството му го изпраща с лечебна цел на пътешествие с кораб до Индия. До Индия обаче Бодлер не стига. На една от спирките по пътя той слиза на екзотичния остров Мавриций, където остава няколко месеца и се наслаждава на райския тропически живот. След завръщането си в Париж вече е пълнолетен, което му дава право да се възползва пълноправно от наследството, оставено от баща му. Склонността му към разточителен живот обаче заплашва да го разори. Семейството му бързо взима мерки и поставя парите под попечителство. На Бодлер е отпусната малка рента, с която да преживява. Оттук нататък финансовите затруднения го следват цял живот.
          Към правото той не се завръща повече, а започва да се занимава интензивно с литература. Пише критически обзори на съвременна литература, коментира творчеството на Балзак, Флобер. Превежда на френски език известния американски писател Едгар Алан По, под чието влияние изпада. Издава задълбочено изследване върху творчеството му. Публикува отделни стихотворения в периодичния печат. Заедно с това води бурен живот, което се отразява пагубно върху и без това крехкото му здраве. Зачестяват нервните му кризи, а последните му години са под знака на силната му пристрастеност към опиума и алкохола. През 1866 г. получава удар, в резултат на който се парализира, а година по-късно, през 1867 г., умира в Париж.
          Първата му стихосбирка е „Цветя на злото“ (Les Fleurs du Mal), издадена през 1857 г. В нея са събрани стихотворения, които поетът създава в близо десетгодишен период. Систематизирани са в пет раздела – „Сплин и идеал“, „Виното“, „Цветя на злото“, „Бунт“ и „Смърт“, а в по-късните издания се добавя и шести – „Парижки картини“. Съдбата на стихосбирката е сложна. Още при публикуването й Бодлер е обвинен в аморализъм. Срещу него и издателя му е заведено дело. То се развива в същата година, когато тече и делото срещу Флобер заради романа му „Мадам Бовари“. За разлика обаче от Флобер, който е оправдан, Бодлер е осъден. Освен парична глоба той е принуден да свали от книгата шест стихотворения, които са обявени за непристойни. Независимо от критиките и недоволството на възмутени читатели последват още три допълнени издания (от 1861 г., 1866 г. и 1868 г.). Именно този поетическия сборник отрежда на Бодлер място в световната литературна история.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave