Превратностите на човешката съдба в приказката "Котаракът в чизми"

Френският писател Шарл Перо е роден в Париж през 1628г. Автор е на много приказки, най-известните сред които са „Спящата красавица", „Синята брада", „Котаракът в чизми", „Пепеляшка" и др. Любопитното е, че едва на 55 години се отдава на литературно творчество, като черпи идеите си направо от „извора", от народното творчество. Богатството на народните приказки привлича писателя с разнообразието на сюжети и образи, с вложения народен опит и мъдрост, с живия си и изразителен език, с богатото си идейно съдържание, с тънкия см хумор.

Шарл Перо (1628 – 1703)

Шарл Перо е един от най-сладкодумните френски разказвачи. Макар че е адвокат по професия, той става известен с вълшебните си приказки. Едва ли има по света човек, който не е чувал за Червената шапчица или за Пепеляшка, Някои изследователи твърдят, че неговото творчество слага началото на литературата за деца.

Анализ на приказката „Котаракът Наставник, или Котаракът в чизми“

„Котаракът Наставник, или Котаракът в чизми“ е вълшебна приказка и е построена по модела на фолклорната вълшебна приказка. Действието започва с назоваването на бедата, която нарушава обичайния ред в семейството на героите – смъртта на мелничаря. Тя бележи началото на голяма промяна в живота им. До този момент синовете са били защитени

„Котаракът наставник, или Котаракът в чизми“ – (Анализ)

ЗА КАКВО РАЗКАЗВА ПРИКАЗКАТА? Приказката „Котаракът наставник, или Котаракът в чизми“ отправя няколко важни послания към общността: Правото на наследяване трябва да се приеме и уважава – най-големият брат получава най-добрата част от наследството на бащата, а най-малкият – най-мизерната част. Това право е неоспоримо.