ВЪЛШЕБНОТО ВЪВ ФОЛКЛОРНАТА ПРИКАЗКА „ТРИМАТА БРАТЯ И ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА“

 

          Фолклорната приказка „Тримата братя и златната ябълка“ е вълшебна, защото притежава всички особености на този вид приказки.
          Макар че приказката не започва с обичайния израз „Имало едно време...“, за читателя скоро става ясно, че историята, за която ще се разказва, не се е случила в действителност – в двора на жената с тримата синове растяла ябълка, която раждала златни плодове. В началото са представени героите и семейната ценност – ябълката. Веднага след това се съобщава за бедата, която сполетява семейството. Появява се неприятел, който обира златните плодове, а майката и синовете й не могат да ги опазят. Халата е коварна и много по-силна от момчетата. Едва когато порастват, те се осмеляват да пазят ябълката. Опитите на по-големите братя са неуспешни, но на третата година най-малкият ранява халата и отнася златната ябълка у дома си.
          Бедата обаче не е отстранена. Неприятелят не е победен и може да се завърне. Затова най-малкият брат настоява да тръгнат по кървавите дири.
          Напускането на дома означава, че героите излизат от своето защитено пространство и навлизат в чуждото, където дебнат опасности. Там те трябва да разчитат само на собствените си сили.
          Следващият характерен момент е свързан с отстраняването на неприятеля. Единствено най-малкият син успява да се спусне в дълбоката пещера и да стигне до дома на халата. Именно там среща своя помощник – най-малката дъщеря на халата. Девойката предвижда какво ще се случи с момъка, ако братята му не го изтеглят. Тя му дава и вълшебно средство – пръстен, който ще му помогне в труден момент.
          Приказката продължава с епизоди, в които героят преодолява нови препятствия. Всяко изпитание разкрива човешките му достойнства. На долната земя младежът се среща с хора, изпаднали в голяма беда – свирепа хала е заприщила водата и не я пуска. С риск за живота си, той е готов да им помогне – отива с царската дъщеря до скривалището на чудовището и го убива. Така освобождава хората от халата и преобразява живота им.
          Вторият подвиг на най-малкия брат е спасяването на орлетата от триглавата змия. Стореното добро му помага да се запознае с други помощници, които го изкачват на горната земя.
          Когато се прибира, героят не е разпознат от братята си – явно изпитанията са го променили. Братята му все още се карат за красивата девойка, но не я заслужават – не са показали, че са достойни за ръката й. Спорът се решава със „състезание“, в което побеждава най-малкият брат – само той притежава вълшебен пръстен, който може за направи дрехи самотворни.
          Приказката „Тримата братя и златната ябълка“ завършва със сватба – най-често срещания финал на фолклорна вълшебна приказка.

          Във фолклорните вълшебни приказки се разказва за вълшебства и чудеса, за страшни двубои с опасни чудовища - змейове, лами, хали.
          Вълшебните приказки произлизат от митовете. За разлика от тях обаче те не са свещени текстове и не се изпълняват само по време на празник. Героите им не са богове, а обикновени хора, които успяват да заемат достойно място в общността, да постигнат благополучие, като разчитат преди всичко на своите качества, знания и умения. В трудни моменти им помагат вълшебници или животни, като им съобщават важна тайна или им подаряват предмет с чудодейна сила.
          Всички фолклорни вълшебни приказки имат сходен строеж.
          Най-често в началото им се случва някаква беда, която нарушава спокойствието и благоденствието на героите. Техният живот се променя. Нещастието ги принуждава да напуснат дома си и да тръгнат на път. Така се озовават в далечни, непознати земи, където преодоляват трудни препятствия, побеждават силни противници благодарение на смелостта, благородството и съобразителността си. Влизат в битка със злото, побеждават го и получават заслужена награда – женитба, уважение от хората и богатство.
          Вълшебните приказки са съхранили спомена за древни обичаи, с които младежите и девойките са подлагани на изпитания, за да докажат пред всички членове на общността, че са силни, смели и отговорни, че са пораснали и могат да се задомят. Затова вълшебните приказки най-често завършват с щастлива сватба.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave