ДРЕВНОГРЪЦКИ МИТ ЗА ПРОИЗХОДА НА СВЕТА

 

          ЗА КАКВО РАЗКАЗВА ТЕКСТЪТ?

          Текстът „Произходът на света“ е мит, който разказва за сътворяването на света. Според гръцкия мит за Сътворението в началото съществува само Хаосът. Това е тъмна и безгранична маса. Но именно в Хаоса се крие „изворът на живота“.
          За да си обясним нагледно как се е зародил светът според древните гърци, нека си представим как тъмната маса на Хаоса постепенно започва да добива някакви черти – оформя се Земята, богинята майка Гея.
          Гея ражда равния на себе си Уран – Небето. От брака им се раждат дванайсетте им деца: шест титани и шест титаниди.
          Нищо на света не може да се сътвори без помощта на бог Ерос – Любовта.

          Освен за Сътворението митът разказва и за конфликта (сблъсъка) между боговете от различните поколения. Първо се противопоставят бащата Уран и синът Кронос, като Уран е победен.
          За да се предпази от участта на своя баща, Кронос поглъща новородените си деца. Той е надхитрен обаче от съпругата си Рея, която му дава да погълне повит в пелени камък вместо невръстния Зевс.
          След като Зевс възмъжава, побеждава баща си Кронос и започва да властва над света.

          ГЕРОИТЕ В ТЕКСТА

          Това, което най-първо се появява от Хаоса, са основните части на света – Земята и Небето. В същото време тези части на света са и божества – Гея и Уран. Те са подобни на жената и мъжа в човешкото семейство. Така древните гърци си обяснявали появата на света – по подобие на появата на хората. Мъжкото (Небето) и женското (Земята) съществуват едновременно и се допълват.
          По подобие на тях – противоположни, се появяват и другите части на света, които също са и богове:
          • тъмните божества – вечният Ереб (Мрак) и тъмната Нюкта (Нощ);
          • светлите божества – безспирният Етер (Светлина) и светлата Хемера (Ден).
          От брака на Гея и Уран се появяват могъщите титани. Титаните, за разлика от предходните божества, имат човешки черти, въпреки че са безсмъртни и несравнимо по-могъщи от хората.
          Древните гърци описват пораждането на света по подобие на пораждането на човешкия род. Така частите на света, които са в същото време и богове, са роднини помежду си.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave