РАМАЗАН БАЙРАМ И КУРБАН БАЙРАМ


          В народно-празничния календар на мюсюлманите централно място заемат двата байрама – Рамазан байрам и Курбан байрам. Въпреки че са свързани с различна религия, те приличат на основните християнски празници Великден и Коледа е това, че са разположени по подобен начин в годишния цикъл и че подготовката за тях е чрез пост.

          ■ РАМАЗАН БАЙРАМ    
          Подобно на Великден, байрамите са подвижни празници и се отбелязват на различни дни. Преди първия байрам – Рамазан байрам (или Шекер байрам), трябва да се пости 30 дни. Гладува се през деня – закусва се много рано и от изгрев до залез не се поемат храни и напитки. През деня се казва пет пъти молитва. Самият байрам се празнува, като мъжете отиват на джамия, а след това се слага празнична трапеза. На този ден е прието да се иска прошка от близки, приятели и съседи.

          ■ КУРБАН БАЙРАМ    
          Подобно е и празнуването на Курбан байрам, когато задължително се коли коч или агне. Затова другото наименование на празника е Коч байрам.
          Легендата разказва, че някога живял добър човек на име Ибрахим. Дълги години той нямал деца. Веднъж Ибрахим обещал пред Аллах, че ако го дари с наследник, ще му го принесе в жертва. Молбата му била изпълнена и след година съпругата му родила момче. Нарекли го Исмаил. Когато детето навършило 7 години, баща му го отвел в гората, за да изпълни клетвата си, като го принесе в жертва. Когато се опитал да заколи момчето обаче, небето се разтворило и се спуснал един овен. Ибрахим разбрал милостта на бога и принесъл животното в жертва.
          Така се родил ритуалът Курбан байрам. На този ден богатите раздават месо на по-бедните, а също и други дарове.

          □ РЕЧНИК
          байрам (турски). Тържество, гуляй.
          курбан (турски). Жертва, жертвоприношение.
          рамазан или рамадан (турски). Глад, пост.

          Легендата за Ибрахим, който е готов да жертва сина си Исмаил, е същата като библейската история за Авраам и неговия син Исаак.
          Библейската история за Авраам и сина му Исаак е представена в различни художествени произведения. Една от най-известните картини на тази тема е дело на холандския художник Рембранд.

          ■ БИБЛИОТЕКА
          В махалата имахме един светец: Хасан ага, за когото баща ми казваше, че като него няма друг в село. И затова аз винаги при среща внимателно го наблюдавах. Висок, строен, леко приведен от годините, с бяла, леко подстригана брада, със сини като мъниста очи. Гласът му беше тих, благ. С дядо бяха приятели и дълго си говореха на пейката.
          Една сутрин, когато слънцето весело грееше и агънцата с прегракнали гласчета блееха, в двора на Хасан ага имаше оживление. Почти всички от семейството му бяха се събрали около жертвения овен (коч). Преди изгрев слънце най-възрастната жена е къносала (боядисала със специално багрилно вещество) овена във формата на конска сбруя и сега децата го доукрасяваха с цветя и червени конци. След това дадоха на животното да пие вода, покриха очите му с кърпа и с успокоителни думи го повалиха на земята с глава, обърната по посока на Кааба.
          – Комшиите днес имат празник. Курбан байрам – каза баща ми и продължи: – Хасан ага се е пременил като за сватба...
          Към обяд някой извика на вратата. Дядо рипна от кревата, дето бе полегнал, и забърза по калдъръма, аз след него. Бе Хасан ага.
          – Абе, комшу, нали знаеш днес е нашият голям празник Курбан байрам, та това е за вас, нося едното бутче от курбана – рече Хасан ага и подаде една тава с голям бут в нея, още ухаещ на прясно месо.
          – Благодаря, ама нямаше нужда, има и по-нуждаещи се от нас... – каза тихо дядо.
          – Ти ще мълчиш, докато съм жив, тъй ще е – смъмри го Хасан ага и тръгна към дома си.
          Дядо се усмихна и промърмори:
          – Свят човек е нашият съсед!
          След години аз лично почувствах тази святост: той даде пари да си купя велосипед и бях първият гимназист в село, който караше това чудо на техниката, на две колела, а не пада, върви...
                                                                                       По Слави Славов

□ РЕЧНИК    
кааба. Свещено място за мюсюлманите, което се намира в гр. Мека, Саудитска Арабия.
комшу. Обръщение към съсед (комшия).
къна. Червеникавокафява боя за коса, приготвена от стрити листа на южно растение.
сбруя. Конски хамут (рамка, която се надява на врата на впрегнат кон).

@bgmateriali.com

Изтеглиsave