САФО (около VII - VI в. пр.Хр.)
ДЕСЕТАТА МУЗА


          Гръцката лирическа поетеса Сафо е родена в град Митилена на остров Лесбос през VII в. пр.Хр. (вероятно 612 г.). Произхожда от аристократично семейство. По неизвестни за нас причини за известно време е изпратена в изгнание на остров Сицилия. Сафо е най-известната старогръцка поетеса – с нейния лик дори са сечени монети. Ръководи музикално-поетична школа за девойки от знатни семейства. С тази дейност са свързани основните жанрове в нейното творчество - химни, епиталамии, любовни песни. Александрийските философи смятат,
че Сафо е написала около 9000 стиха, но до нас са достигнали само три цели стихотворения и стотина фрагмента.

          ДЕСЕТАТА МУЗА 
          В древността Сафо е наричана „десетата муза“ и то от философа Платон. Нейните стихове служат като образци за подражание на редица известни лирически поети от Древна Гърция и Рим. В същото време не са й спестявани и хапливи забележки или клеветнически истории като например слуха за самоубийството й от любов, за любовните й отношения с нейния съвременник поета Алкей или за двусмислените й отношения с нейните ученички. Школата, в която тя обучава младите момичета, има за задача да ги подготви да бъдат истински жени и съпруги. Те трябва да се научат да се обличат красиво, да се държат подобаващо, да са нежни и ласкави в глас и обноски, да знаят тайните на любовта, за да радват мъжете си. Тези образователни цели са насочени към постигането на хармония между външно съвършенство и душевната красота.
          Сафо е мелическа (песенна) поетеса, която пише на еолийски диалект. С нейното име се свързва лидийската арфа. В своите епиталамии (сватбени песни) тя е близка до фолклорните обредни песни, а в епиграмите й се долавя дидактичен елемент. Тя е една от първите, която дава израз на психологическите състояния на човека и на човешката любов.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave