(Преразказ от името на неутрален разказвач)

В търсене на магическия меч, Руслан попада в едно поле, където се сблъсква с огромна омагьосана глава, която му разказва следната история.

Някога Главата е била безстрашен юнак като Руслан, но за зла съдба тя е имала по-малък брат, съперник и злодей, наречен Черномор. Бил дребен той, джудже с дълга брада, която го правила силен. Завиждал на брат си за високия му ръст, нищо че бил прост. Умен бил малкият, но ужасно злобен и коварен. Мощта му е била в брадата, докато е цяла, нищо лошо няма да го сполети.

Един ден джуджето излъгало брат си, че в някаква старинна книга е прочел за тяхната съдба, че зад едно море, в един зимник се крие тайнствен меч, който ще отреже на единия главата, а на другия брадата. Те решили да намерят меча.

Тръгнали заедно да го търсят. Открили меча, но се скарали, чий да бъде той. Малкият брат имал пъклен план, предложил жребият да определи на кого да бъде меча. Да легнат на земята и който чуе звън, негов да е той. Легнали. Сред тишината малкият злодей взел меча и с един замах отрязал главата на брат си. След това я омагьосал и забил меча в земята, а трупът захвърлил в полето.

Оттогава Главата пазила меча, който е бил отреден за Руслан.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave