Когато се върнахме с Македонски в кръчмата, Странджата вече беше подготвил обяда и чакаше своите обичайни посетители - хъшовете. Скоро те дойдоха, обядът започна. Докато се хранехме, те оживено приказваха по различни теми, надигайки чашите с вино. Всички вземаха участие в тях, единствено аз стоях в края и тихо обядвах.

След като изпитите чаши загубиха своя брой, между хъшове избухна спор, който можеше да доведе до фатален край. За да спре този безсмислен спор, най-старият от хъшовете стана и започна да ги укротява. Той изнесе дълга реч на поборниците като им припомняше за какво са дошли, за какво са се жертвали и за какво са оставили своите семейства и имоти. Странджата се опитваше по всякакъв начин да спре спора и да ги обедини. Старият герой още не беше завършил речта си и всички започнахме да го хвалим за думите му и да вдигаме тост в негова чест. Македонски, на когото още му беше криво от тая заран призова всички хъшове да вдигнат бунтовника. Така и стана.

Минаха няколко минути и същият, който накара всички да дигнат хъша реши, че трябва да ме представи. Той каза, че и аз съм хъш, оставил бащиния си магазин и съм дошъл тук при тях, за да делим заедно глада и страданията. Моят най-близък сред тях каза, че аз не съм участвал в боеве, но също като тях съм готов да умра за родината. Казвайки че съм достоен за уважение, той ги призова да ме вдигнат на ръце. Бях доста смутен и не знаех какво става.

След като ме свалиха всички запяхме народната песен "Тръба звучи, Балкан стене". В това време стана голяма навалица пред входа на кръчмата, тъй като се вдигаше страшен шум. Когато изпяхме песента, всички насядахме около масата, а тълпата се разнесе.

В кръчмата влезе някакъв си Владиков, явно бунтовник, но сега бил учител в българско училище в града. Всички хъшове се зарадваха да го видят, даже Македонски го почерпи с вино. Той беше дошъл, за да ни покани да участваме в някакво представление в училището другата неделя. Владиков започна да разпределя ролите и на мен даде да играя Станка, защото тази роля трябвало да се играе от по-млад. Ролите вече бяха разпределени и подготовката за представлението започна на другия ден.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave