„Мадам Бовари“ - Гюстав Флобер (Анализ)

„Мадам Бовари“ (на френски: Madame Bovary) е първият и най-прочут роман на Гюстав Флобер. Благодарение на новаторския реалистичен изказ на автора и необикновения начин на изпълнение романът е считан за едно от най-значимите произведения във френската литература.

Гюстав Флобер (1821 - 1880) - Началото на модерния роман и перфекционистът Флобер

Гюстав Флобер е роден на 12 декември 1821 година в град Руан в семейството на лекар. Учи в родния си град в престижния лицей „Пиер Корней“. През 1840 г. заминава за Париж да следва право. В столицата се запознава с редица дейци на културата, сред които е самият Виктор Юго.

Гюстав Флобер – „Мадам Бовари“ (Анализ)

„Мадам Бовари“ е първото публикувано произведение на Флобер. Той започва да пише романа през 1851 г., след като се завръща от своите пътешествия из Ориента. Сюжетът му е подсказан от действителна случка с един ученик на баща му, чиято втора жена се самоубива.

Гюстав Флобер (1821 - 1880)

Наред с Балзак Гюстав Флобер (1821 - 1880) е един от най-забележителните представители на френската литература от XIX век. Като литературен метод той се причислява към социалния реализъм, но се смята също и за предшественик на натурализма.

Гюстав Флобер – „Мадам Бовари“ (Анализ)

  „Мадам Бовари“ (1857) е първият публикуван роман на Флобер. Първоначално излиза на части в „Ревю дьо Пари“ през 1856 г. в периода октомври - декември, а като книга е издаден през 1857 г. Подзаглавието е „Провинциални нрави“.

Реализмът на Флобер

Светогледни идеи В сравнение с Балзак, който поразява с огромното си по обем творчество, Гюстав Флобер изглежда неособено продуктивен - създава четири романа, последният от които е недовършен, три новели, романтическа драма.

Романът „Мадам Бовари“

Сюжетът на романа „Мадам Бовари“ През 1849 г. приятелите на Флобер - Луи Буйе и Емил Дюкан, го съветват да не публикува „Изкушението на свети Антоний“ (романът излиза едва през 1874 г.) и го насочват към историята на Делфин Дьоламар от местната криминална хроника. Тя ще послужи за фабула на романа „Мадам Бовари".

„Непълнотата на живота“ в романа „Мадам Бобари“

Развитие на действието Седмата глава от романа завършва с очакването на едно „необикновено“ събитие (посветена му е следващата глава от романа) - бала в имението на местния маркиз Д’Андервилие, на който младото семейство е поканено.