Биография на Уилям Шекспир
(1564-1616)


Шекспир е роден на 23 Април 1564 година в град Стратфорд на Ейвън. Баща му, Джон, е занаятчия и търговец, занимаващ се предимно с ръкавици и изделия от кожа. Майка му, Мери, е от благородническо семейство. 

Уилям учи в местното училище в Стратфорд от 1570 до 1580 година. Там той изучава главно латински, логика и литература. На 28 Ноември 1582 година, когато е на 18 години, се жени за Ан Хатауей — дъщеря на местен фермер, 8 години по-възрастна от него. Те имат 3 деца, първото от което се ражда шест месеца след брака им и се казва Сузана. Две години по-късно (през 1585 г.) се раждат и близнаците Джудина и Хамнет. Хамнет е единственият син на Шекспир, но умира на 11 години (1596г.). Има легенда, според която синът всъщност се е казвал Хамлет.

Времето между 1582 и 1592 е неясно, защото Шекспир не фигурира в никакви писмени документи. Предполага се, че през това време той работи като занаятчия, учител, в адвокатска кантора и като актьор в пътуваща трупа. През 1592г. вече е част от театралния живот на Лондон.

Лондон и театрална кариера

Предполага се, че Шекспир пристига в Лондон през 1588г., като установява себе си като актьор и драматург. Още в самото начало на кариерата му другите лондонски драматурзи започват да завиждат на забележителния му талант. В края на 1594 Шекспир е актьор, писател и частично собственик на компания за театрални представления, позната като Мъжете на Лорд Чембърлейн, придобила наименованието си, както и други от този период от името на аристократичния й спонсор. Групата била толкова популярна, че след смъртта на Елизабет I и коронясването на Джеймс I (1603), новият монарх приема покровителството над компанията и тя става популярна под името Мъжете на Царя.

Множество документи отразяващи правните и търговските дела показват, че Шекспир забогатява по време на престоя си в Лондон дотолкова, че закупува собственост в Блекфрайърс, Лондон, и притежавал втората по големина къща в Стратфорд, Ню Палас.

По това време пише поемата „Венера и Адонис", хрониката „Ричард III“ и комедиите „Укротяване на опърничавата“ и „Напразните усилия на любовта“. През 1595 г. става член на трупата на лорд-камерхера. Пише трагедията „Ромео и Жулиета", хрониката „Ричард II“ и комедията „Сън в лятна нощ“. През 1596 г. семейството получава фамилен герб, а Шекспир получава правото да носи титлата „джентълмен“. По това време срещаме името му сред главните актьори в пиесата „Всеки има своя хумор“ на Бен Джонсън.

Между 1593 и 1599 година пише 154 сонета, които публикува през 1609 г. През 1599 е построен театър „Глобус", в който Уилям Шекспир е акционер. За представленията си там пише комедията „Дванайсета нощ“ (1600г.), трагедиите „Хамлет“ (1601г.), „Отело“ (1604г.), „Крал Лир“ (1605г.), „Макбет“ (1606г.) и др. През периода 1609-10 година се връща в Стратфорд, а после пак в Лондон. Пише трагикомедията „Бурята“ и хрониката „Хенри VIII“. През 1613г. изгаря театър „Глобус“ и Шекспир се връща в Стратфорд, където след три години на 52-рия си рожден ден (1616г.) умира. Погребан е в църквата „Света троица“ в Стратфорд на Ейвън, точно където е и кръщаван 3 дни след раждането си.

Произведения

Пиесите на Шекспир са традиционно организирани в три групи: трагедии, комедии и исторически. Днес някои от пиесите (комедии) се категоризират и в два други дяла: романси и трагикомедии.
По-известни произведения
трагедии
“Ромео и Жулиета” (“Romeo and Juliet”)
“Макбет” (“Macbeth”)
“Хамлет” (“Hamlet”)
“Отело” (“Othello”)
“Юлий Цезар” (“Julius Caesar”)
“Крал Лир” (“King Lear”)
комедии
“Комедия от грешки” (“Тhe Comedy of Errors”)
“Сън в лятна нощ” (“A Midsummer Night’s Dream”)
“Много шум за нищо” (“Much Ado About Nothing”)
“Укротяване на опърничавата” (“Taming of the Shrew”)
“Венецианският търговец” (“The Merchant of Venice”)
“Дванайста нощ” (“Twelfth Night or What You Will”)
романси
“Бурята” (“The Tempest”)
исторически драми
- “Ричард III” (“Richard III”)
сонети и поезия - написал е много сонети

@bgmateriali.com

Изтеглиsave