ЕЛИЗАБЕТИНСКИЯТ ТЕАТЪР

 

          Лондонските театри от времето на кралица Елизабет I са строени от дърво под формата на затворен вътрешен двор. В единия край се е издигала постройката на сцената, опасана от три страни с дървени галерии, откъдето публиката е наблюдавала представлението. Някои по-богати зрители са имали привилегията да седят на самата сцена, за да гледат действието отблизо.
          В дъното на сцената е имало две врати и балкон над тях. В началото само над част от сцената са строели покрив от слама, който да пази декорите и завесите от дъжд и сняг. В долната си част този покрив е бил боядисан в синьо, с нарисувани върху него звезди, така че да изобразява небето. Често от покрива били спускани актьори, играещи духове или други свръхестествени същества. На покрива се е появявал и тромпетист, който обявявал началото на представлението.
          Това, че зрителите гледали към сцената от три страни, не е позволявало постигането на сценична илюзия с помощта на декори, изобразяващи определено място. Времето и мястото на действието ставали ясни само от репликите на героите. Това обстоятелство е изостряло вниманието на публиката към словото на актьорите и е развивало фантазията на зрителите. Липсата на декори е позволявала също така и по-голяма бързина в развитието на действието. Не е било необходимо да се чака дълго, докато сцената се пренареди така, че да показва ту замък, ту гора, ту селска къща и т.н. Всичко това се е разбирало от репликите на актьорите, подсилени с жестовете и мимиката им.
          Актьорите носели пищни костюми и перуки, с които изобразявали персонажите, чиито роли играят. В представленията участвали само мъже, които изпълнявали и женските роли. Имало и специален актьор, изпълняващ ролята на пролог, чиято задача била в началото и края на представлението да обяснява обстоятелствата, в които се развива действието, да поставя главните въпроси, което то повдига, да формулира изводите и поуките.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave