МАРК ТВЕН (1835 – 1910)

 

          Марк Твен е бележит американски писател, журналист и хуморист. В началото на XX в. Твен е смятан за най-големия американски хуморист на своето време, наричат го бащата на американската литература. А друг световноизвестен писател – Ърнест Хемингуей – пише: „Цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена „Хъкълбери Фин“.
          Марк Твен е роден във Флорида, градче в щата Мисури, две седмици след най-голямото приближаване на Халеевата комета до Земята. Той е шестото от общо осемте деца в семейството. Истинското му име е Самюъл Клемънс.
          Марк Твен остава сирак едва дванадесетгодишен и се налага да започне работа, за да подпомогне семейство си. В началото е печатарски работник в местния вестник. Именно в него са отпечатани първите му статии и разкази. Години по-късно бъдещият писател работи като лоцман на кораб, който пътува между стотиците пристанища по река Мисисипи. За да вземе свидетелство за тази много престижна професия, учи упорито почти две години.
          Марк Твен е човек с изключително широки и разностранни интереси. Той е близък приятел на световноизвестния изобретател Никола Тесла, в чиято лаборатория прекарва доста време. Дори е автор на три изобретения, сред които са историческа игра с любопитни факти и албум за самозалепващи се изрезки.
          Днес името на големия американски писател неизменно се свързва с романите му за юноши „Принцът и просякът“, „Том Сойер“ и „Хъкълбери Фин“.
          Една година преди смъртта си Марк Твен пише: „Дойдох с Халеевата комета през 1835 г. Следващата година тя идва отново и очаквам да си отида с нея... Всевишният без съмнение е казал: „Ето две необясними явления; дойдоха заедно, трябва и да си отидат заедно“. Писателят умира през 1910 г., един ден след като кометата преминава до Земята. Американската пощенска служба пуска пликове с изображение на Марк Твен и Халеевата комета.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave