„Руслан и Людмила“ е романтична поема изградена в духа на народната приказка.

Великият киевски княз Светозар е устроил пир в чест на своята дъщеря Людмила. Трима кандидати претендират за ръката на красавицата – това са смелите рицари Руслан, Ратмир и Фарлаф, но Людмила избира Руслан. Князът одобрява избора на дъщеря си и тържеството се превръща в сватбено. Сладкогласният Баян обаче запява песен, която предсказва съдбата на двамата влюбени. Очакват ги много изпитания, но любовта им ще преодолее всички трудности. Руслан и Людмила ще прославят родината си. Народът желае щастие на младите. Светозар ги благославя, а Людмила се сбогува с баща си и с родния Киев. Изведнъж страшен гръм разтърсва палата. Настава мрак. Когато тъмнината се разсейва се оказва, че Людмила е изчезнала, похитена от незнайна зла сила. Отчаян, Светозар обещава ръката на дъщеря си на онзи, който я върне жива и здрава. Тримата витязи – Руслан, Фарлаф и Ратмир, са готови на всякакви подвизи за Людмила.

Руслан, Ратмир и Фарлаф са тръгнали да търсят Людмила. Руслан се спира в колибата на добрия вълшебник Фин. Там младият витяз научава, че годеницата му е открадната от злото джудже Черномор. Фин разказва на Руслан за своята любов към една надменна красавица на име Наина и за това, как с помощта на магии се е опитал да пробуди в сърцето й любов. Но после, ужасен, Фин избягал от любимата си, която се състарила и се превърнала във вещица. Тогава любовта на Наина за миг прераснала в невероятна злоба и сега тя отмъщава на всички влюбени. 
Страхливият Фарлаф също се опитва да открие следи от Людмила. Негова съюзница е злата магьосница Наина. Тя го съветва просто да следва Руслан по петите. Когато Руслан намери и спаси Людмила, Фарлаф ще трябва само да го убие и да вземе за себе си беззащитното момиче. В същото време Руслан вече е далеч. Конят го води до омагьосано поле, осеяно с кости на мъртъвци. Тук рицарят среща огромна глава на смел витяз – жертва на злите магии на Черномор. Главата се подиграва на Руслан, но той влиза в битка с нея и я побеждава с един удар. В този момент се появява огромен вълшебен меч. Умирайки, главата успява да каже на Руслан, че само с този меч той може да отсече брадата на злия Черномор и да го лиши от вълшебните му сили.

Злата Наина е обещала на Фарлаф да го избави от съперниците му. Нейните робини са прекрасни сирени, русалки и чаровници, които подмамват всеки пътник да спре и да отдъхне в омагьосания замък на Наина. Последната им жертва е рицарят Ратмир, когото те са пленили и не го пускат да си тръгне, изкушавайки го с песни, танци и всякакви съблазни. След като Ратмир напълно загуби разсъдъка си, Наина смята да го убие. Същата участ чака и Руслан. Неочаквано сред робините на Наина Ратмир среща отдавна забравената си любима Горислава. Девойката дълго е търсила изчезналия Ратмир и срещата пробужда в нея предишните чувства. Ратмир обаче е смутен. Наина успява да примами в двореца си и Руслан. Заслепен от съблазните и изкушенията, Руслан почти забравя за Людмила. Сълзите и страданията на отхвърлената от Ратмир Горислава го трогват. Руслан започва да изпитва съчувствие към хубавата девойка, а малко след това и горещо желание. Само рязката намеса на внезапно появилия се вълшебник Фин спасява всички от непоправими грешки. Фин размахва жезъла си и лъжливият замък на Наина изчезва, а Руслан и Ратмир са призовани да продължат да търсят Людмила.

В двореца на злия Черномор Людмила чезне от мъка и въпреки песните и танците, с които слугите на джуджето се опитват да я развличат, нищо не може да разсее тъжните й мисли. Гордата наследница на киевските князе е готова да умре, но няма да се покори на злия магьосник. Внезапно се чува сигнал на рог – Руслан е стигнал двореца на Черномор и го призовава на двубой. Черномор дълбоко приспива Людмила и се опитва да избяга, но с вълшебния меч Руслан отсича дългата брада на джуджето, в която се крие неговото могъщество. Победителят бърза да намери Людмила, но я намира мъртво заспала. Витязът е отчаян, става му много мъчно за любимата, но той решава, че ако я отведе в дома й, там ще й помогнат да се съвземе. Руслан взима Людмила и напуска двореца на Черномор. По пътя към Киев той спира, за да почине, и в този момент вероломно го напада Фарлаф. Страхливият Фарлаф убива Руслан, открадва Людмила и се отправя към Киев. Добрият вълшебник Фин обаче спасява Руслан, връща го към живот и рицарят тръгва след Фарлаф. По пътя към Киев Руслан се сражава с печенези, които искат да нападнат княз Светозар, и ги побеждава. 

В двореца на княз Светозар всички оплакват прекрасната Людмила, която не може да се събуди. Магията на Черномор може да бъде развалена само с по-силна магия. Старият княз е отчаян, но ето че се чува конски тропот – пристигат Руслан, Ратмир и Горислава. С помощта на вълшебен пръстен Руслан и добрият вълшебник Фин развалят магията – Людмила отваря очи. Настъпва най-щастливият миг за двамата влюбени. Всички ликуват и прославят Руслан и Людмила.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave