АНТОАН ДЬО СЕНТ-ЕКЗЮПЕРИ – „МАЛКИЯТ ПРИНЦ“
(Анализ) 

 

          КАКВО НИ КАЗВА ТВОРБАТА

           „Малкият принц“ разказва историята на малко момче, което идва от неизвестна малка планета и попада на Земята. На различните малки планети момчето се-среща с хора, които въплъщават различни човешки страсти и пороци: крал, суетен човек, пияница, бизнесмен, фенерджия, учен географ. Творбата представя през погледа на детето света на възрастните, който се оказва странен, неразбираем и често пъти безсмислен. На своята планета – астероид Б 612, Малкият принц няма почти нищо. Притежава само една роза, за която се грижи денонощно, а тя е доста капризно и гордо цвете.
          В една от последните глави (XXI глава) Малкият принц среща на Земята лисица, която му разкрива тайната на приятелството и обичта. Лисицата обяснява приятелството чрез думата „опитомяване“. Малкият принц не разбира значението й, но научава, че това означава да се свържеш с някого. Когато човек се свърже с някого, за него той се превръща в единствен и специален сред хилядите други хора по света. Когато опитомиш някого, животът ти става различен, ярък, изпълва се със смисъл.
          За лисицата житото няма никакво значение, но ако Малкият принц я опитоми, тогава житната нива ще й напомня цвета на неговите коси и ще я вълнува приятно. Приятелите не се продават и не се купуват, затова истинското приятелство е рядкост. За да имаш приятели, трябва да се потрудиш и да се опиташ да ги разбереш. Според лисицата едни от най-съществените предпоставки за приятелството са търпението и постоянството. Между приятелите важно нещо са и обредите. Ако се вълнуваш преди срещата с някого, значи, той те е опитомил и е твой приятел. Денят или часът на срещата с приятел стават специални и се отличават от всички други дни и часове. Лисицата научава Малкия принц, че понякога приятелството носи тъга и сълзи, но това не го прави по-малко ценно.
          Лисицата изпраща момчето да види отново розите и му обещава да му разкрие една своя тайна. При розите Малкият принц разбира, че въпреки привидната прилика неговата роза е различна от тях, защото го е опитомила. Тя е ценна за него, защото й е отделил от времето си, защото се е грижил за нея, защото за нея е готов дори да умре.
          След връщането си при лисицата Малкият принц научава от нея най-голямата тайна на приятелството: „...най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите“. Приятелството означава отговорност да запазиш приятеля си, да не го нараниш, да си до него, когато се нуждае от теб.

          ГЕРОИТЕ В ТВОРБАТА

          Героите в глава XXI от „Малкият принц“ са Малкият принц и лисицата. Те не са описани чрез външни характеристики, а разкриват себе си в диалог помежду си.
          Малкият принц е искрено и любопитно дете, което иска да научи всичко за света, който го заобикаля, да опознае непознатото и да си обясни постъпките на възрастните, които често му изглеждат неразбираеми. Той не престава да любопитства, докато не получи отговор на въпросите си. Повтаря думите на лисицата, за да ги запомни. От глава XXI научаваме, че принцът обича много своята роза и е готов на всичко за нея.
          Лисицата олицетворява мъдростта на възрастните хора, натрупана от техния житейски опит. Тя говори често с изрази, които Малкият принц не разбира, те звучат като притчи. Лисицата успява да обясни на любопитното момче какво представлява едно от най-важните неща в живота на човека – приятелството. С търпение тя успява да го направи свой приятел, помага му да разбере защо неговата роза не е като хилядите други рози в света, и да му разкрие, че това, което изпитва той към розата си, е обич.

          ВРЕМЕТО В ТВОРБАТА

         В „Малкият принц“ няма конкретно посочено историческо време, защото темите на произведението са общочовешки и са вълнували хората още от древността. В глава XXI на романа действието се развива за около 24 часа. В началото на главата лисицата и Малкият принц се поздравяват с „добър ден“, а по-нататък в текста е посочено, че на другата сутрин момчето отново отива при лисицата.
          Същевременно в текста на тази глава присъстват редица думи и изрази, свързани с абстрактното време. Те са много важни за обрисуването на същността на приятелството. Разкриват на Малкия принц, че за да се изгради истинско приятелство, се изисква доста време. Показват на момчето, че за своя приятел трябва да си готов да жертваш много от времето си.

          ПРОСТРАНСТВОТО В ТВОРБАТА

          Действието в „Малкият принц“ се развива както на Земята, така и на различни малки планети (астероиди), които Малкият принц посещава, търсейки приятели. На всяка планета момчето среща по един човек, които представя различен тип човешко поведение. На Земята той попада в пустинята, която символизира отношенията между хората, отчуждени едни от други. Тъкмо там Малкият принц среща лисицата, която му разкрива тайната на истинското приятелство.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave