БРАНИСЛАВ НУШИЧ (1864 – 1938)

 

          Бранислав Нушич (Бранислав Нушић или Branislav Nušić, (1864 – 1938) е популярен сръбски писател, автор на разкази, фейлетони и театрални пиеси. Роден е в Белград. Работи в сръбската консулска служба в Македония, занимава се активно с журналистика. Бил е директор на театрите в Сараево, Скопие и Белград. През 1933 г. Нушич е избран за академик на Сръбската академия на науките.
          Основна част от творчеството на Бранислав Нушич е неговата драматургия. Той е автор на множество комедии, между които особено често се поставят „Обикновен човек“ (1900), „Госпожа Министершата“ (1931), „Доктор“ (1936) и „Покойник“ (1937). Автор е също на множество пътеписи и есета.
          Голямата популярност на Бранислав Нушич се дължи предимно на чудесното му чувство за хумор. Като писател той притежава забележителната способност да открива смешното в обичайния живот и да го представя в произведенията си с помощта на карикатурни образи и силно комични ситуации. Известният български литератор Боян Ничев, задълбочен изследовател на писателя и преводач на неговата „Автобиография“, нарича Нушич „чародей (вълшебник) на смеха“.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave