БРАНИСЛАВ НУШИЧ (1864 – 1938)

 

          Бранислав Нушич е сръбски писател, известен с пиесите си, които продължават да се играят на много театрални сцени по света.
          Гимназиалното си образование получава в Белград, а след това следва право в Австрия. Дипломира се като юрист в Белградския университет. Работи като чиновник в сръбските консулства в Битоля, Солун, Скопие и Прищина – градове, които тогава са в границите на Османската империя.
          Нушич участва в Сръбско-българската война. Написва стихотворение, в което остро критикува политиката на крал Милан, и затова е осъден на две години затвор. През Първата световна война загива единственият му син. Тази семейна трагедия е причина Нушич да напусне родината си и няколко години да живее като емигрант в Италия, Франция и Швейцария.
          Името на Бранислав Нушич се свързва преди всичко с театъра. Работил е като драматург на Народния театър в Белград, като директор на театрите в Нови Сад и Сараево. Написва над двадесет комедии, сред които най-известните са: „Народен депутат“, „Госпожа министершата“, „Мистър Долар“, „Опечалена фамилия“, „Доктор“. В тях остроумието и шегата, откриването на смешното в живота са начини за критикуване както на нередностите в обществото, така и на човешките недостатъци. Една от най-известните творби на Нушич е хумористичната книга „Автобиография“, излязла през 1924 г. В нея по един изключително забавен начин разказва за детството си, за ученическите си години и за младостта си.
          Бранислав Нушич е основател на съвременната сръбска реторика – науката, която изучава умението за убедително и красноречиво говорене пред публика. През 1933 г. е избран за академик на Сръбската академия на науките.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave