АНТОАН ДЬО СЕНТ-ЕКЗЮПЕРИ (1900 – 1944)
(биография) 

 

          Антоан дьо Сент-Екзюпери – пълното име на писателя е Антоан Мари Жан-Батист Роже дьо Сент-Екзюпери – е роден на 29 юни 1900 г. във френско благородническо семейство. През 1904 г. баща му умира и по-голямата част от младостта си Антоан прекарва при леля си по майчина линия. Той има три сестри и по-малък брат, който умира на 15-годишна възраст. Екзюпери приема много тежко смъртта му.
          Антоан живее в Лион и Санкт Мориц в среда, която представлява за него източник на литературно вдъхновение. Именно в Санкт Мориц той открива другата голяма страст на живота си – авиацията. Там през юли 1912 г. за пръв път лети със самолет.
          При постъпването си в армията е назначен в Първи авиационен полк в Страсбург, където взема частни уроци по летене и завършва обучението си по гражданска авиация. През 1921 г. получава диплома за пилот. Преместен е в Бурже, където катастрофира и получава много тежки увреждания.
          След кратък период във военната авиация започва да работи в гражданската. Става командир на авиобазата Кап Жуби. Прекарва там 16 месеца, през които 14 пъти води преговори за освобождаване на екипажи, кацнали с повредени самолети в пустинята Сахара. Заради това на 7 април 1930 г. го удостояват със званието Кавалер на Почетния легион.
          В навечерието на новата 1936 г. Екзюпери и неговият механик Прево летят от Париж за Сайгон, за да участват в състезание. Самолетът им се разбива сред Либийската пустиня. Двамата са тежко ранени, имат несъвършени карти, които само ги объркват, и те се загубват. Останали са им няколко зърна грозде, два портокала, термос със сладко кафе, шоколад, шепа бисквити и съвсем малко вино. От обезводняването започват да виждат миражи и имат слухови халюцинации. На четвъртия ден ги намират бедуини, които спасяват живота им. По-късно Екзюпери ще направи препратка към този биографичен момент в „Малкият принц“.
          При избухването на Втората световна война започват опитите му да се върне като действаш пилот във военната авиация. Успява с големи трудности – назначен е в разузнавателна авиогрупа и изпълнява 7 разузнавателни мисии между март и юни 1940 г. Получава Военен кръст и е демобилизиран малко след примирието. Между януари 1941 г. и април 1943 г. той живее в Ню Йорк, където пише и илюстрира „Малкият принц“. Романът е публикуван в началото на 1943 г. на английски и френски език в Съединените щати и едва по-късно е издаден посмъртно в родината му.
          През април 1943 г., след 27 месеца в Съединените щати, Сент-Екзюпери заминава с американски военен конвой за Алжир, за да лети с френските военновъздушни сили. Тогава той е на 43 години и е с осем години над възрастовата граница за такива пилоти. Използва връзки, за да бъде одобрен, въпреки че има многобройни наранявания, които му създават доста затруднения. След един от разузнавателните полети над Югоизточна Франция на 31 юли 1944 г. самолетът на Антоан дьо Сент-Екзюпери не се завръща в базата си.
          През 1992 г. водолази проверяват предполагаемото място на катастрофата, но не успяват да открият останки от самолета. През април 2004 г., шест десетилетия след смъртта на Екзюпери, останки от самолета са намерени от водолази край Марсилия.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave