АНТОАН ДЬО СЕНТ ЕКЗЮПЕРИ (1900 – 1944)

 

          Антоан дьо Сент Екзюпери е един от най-известните френски писатели. Роден е в Лион. Като дете се занимава с рисуване, литература, интересува се от механика, но неговата голяма страст е авиацията. След като получава пилотски диплом, за кратко е военен летец, а след това се насочва към гражданската авиация. Лети по маршрути между Европа и Африка. Многократно оказва помощ на екипажи, които са кацнали в пустинята поради аварии. За тези заслуги получава високо отличие – през 1930 г. му е връчен Орден на почетния легион.
          През декември 1935 г., при опит да подобри рекорда за полет между Париж и Сайгон, Екзюпери и неговият навигатор катастрофират. Самолетът им се разбива в пустинята Сахара. Двамата мъже оцеляват, но следват няколко тежки дни без вода и храна в суровите пустинни условия. Именно тогава Екзюпери вижда пустинна лисица – фенек, и тя става един от героите в „Малкият принц“. Авиаторите са спасени на четвъртия ден от бедуини – хора, обитаващи пустинята.
          По време на Втората световна война Екзюпери изпълнява военни мисии. Загива през юли 1944 г. по време на разузнавателен полет край Марсилия.
          Писателят пилот оставя сравнително малко на брой творби, сред които най-известната е „Малкият принц“.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave