ДЖЕРАЛД ДАРЪЛ (1925 – 1995)

 

          Джералд Даръл е световноизвестен английски писател и природозащитник. Роден е през 1925 г. в Индия, която по това време е британска колония. След смъртта на баща му през 1928 г. семейството на Даръл заминава за Англия, а от 1935 г. до 1939 г. живее на гръцкия остров Корфу. Престоят на този слънчев остров вдъхновява Даръл да напише по-късно няколко автобиографични книги – „Моето семейство и други животни“, „Птици, животни и роднини“ и „Градината на боговете“, в които детските му преживявания са разказани забавно и с типичното английско чувство за хумор. Тъй като на Корфу няма училище, което малкият Джери да посещава, неколцина приятели на брат му Лорънс се заемат с домашното му обучение. Почти всичко, което момчето научава, е не от учебници и книги, а от изследването на природата, опознаването на животните и техните навици. Джери често прибира различни животни вкъщи и ги отглежда като домашни любимци – скорпиони, костенурки, сови, гълъби, свраки и др.
          Любовта към животните бележи целия живот на Джералд Даръл. Той работи за няколко зоопарка във Великобритания, като организира експедиции в Африка и Южна Америка, за да събира животни за тях. Разочарован от условията, при които се отглеждат животните, през 1959 г. създава „Парк на дивата природа“ на остров Джърси в Ламанша, който по-късно прераства в „Тръст  за опазване на дивата природа“. Той е специализиран в отглеждането и опазването на редки и застрашени от изчезване животински видове. Днес има представителства в 18 страни по света и се бори за опазване на природата и създаване на условия за защита на животните
          Джералд Даръл е автор на много книги, в които описва своите срещи с дивата природа по изключително забавен начин. Но във всички тях той споделя и безкрайното си уважение към правото на всяко живо същество да живее свободно и в естествената си среда.
          Едно от най-важните му послания към хората е да опазват природата и да уважават живота във всичките му форми. Той призовава хората да се ангажират със съхраняването на живота на нашата планета: „Животните са огромно мнозинство, което няма право на глас и може да оцелее единствено с нашата помощ“.
          Освен със своите книги Джералд Даръл възпитава любов към природата и с многобройните си предавания за животните и с филмите, които прави по време на експедициите си.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave