Главата моли Руслан да бъде великодушен и започва да разказва своята история.        

Казва му,че всъщност той е за съжаление, защото някога е бил безстрашен юнак, но за беда негов враг се оказва собственият му брат –Черномор. Колкото умно джудже с приказна брада е брат му, толкова е злобен и жесток. От малък му завижда за високия ръст. Освен това Черномор крие необикновени сили в брадата си и е непобедим докато тя е цяла.

Главата продължава да разказва, как веднъж Черномор споделил с брат си,че край едно море зад източните планини се пази тайно меч, който ще ги погуби. И ако не го вземат, той ще отсече главата на големия брат и брадата на малкия. Големият нали е прост и глупав му повярвал.Така тръгнали към незнайното море, и тъй като брат му е страхлив, той направил на пух и прах зимника и взели меча. Но още щом го взели започнали да се карат чий да е меча.

Карали се, карали и изведнъж Черномор спрял и предложил да теглят жребий – да легнат и който пръв чуе звън, той да вземе меча. Големият се съгласил доверчиво и легнали. Но брат му го излъгал, приближил се отзад на пръсти и му отсякъл главата.Така от тогава Черномор е оставил главата да пази меча от Руслан.

И сега, тъй като Руслан е закрилян от висша сила, и той е разбрал грешката си, го моли да отмъсти на джуджето, за да остане спокоен и щастлив света. 

                                                                                                                                                                                                           

                                                                             Изготвил: Джоти от VI "б" клас

@bgmateriali.com

Изтеглиsave