АНТОАН ДЬО СЕНТ ЕКЗЮПЕРИ (1900 – 1944)

 

          Антоан дьо Сент Екзюпери (Antoine de Saint-Exupéry, 1900 – 1944) е един от най-известните и популярни френски писатели от XX век.
          Детството му е необичайно. Започва да пише още съвсем малък, проявява огромен интерес към механиката и едва седемгодишен лети със самолет. След като завършва средното си образование, се записва в училище за изящни изкуства, а след това постъпва в авиационните войски на задължителна военна служба, откъдето излиза с диплом за граждански летец.
          Тъй като е пилот по професия, значителна част от творчеството на писателя е вдъхновена от романтиката на полетите. Първите му два романа „Южна поща“ (1928) и „Нощен полет“ (1931) разказват за неговите романтични и героични преживявания при установяването на постоянна въздушна пощенска връзка между Европа и Южна Америка. В „Земя за хората“ (1939) писателят описва изпитанията си като пилот. Между различните впечатляващи истории особено интересно е описанието на една катастрофа, когато самолетът му се разбива в пустинята.
          От 1941 до 1943 г. Екзюпери живее в Ню Йорк. Там той написва своите произведения „Боен пилот“, „Писмо на един заложник“ и „Малкият принц“.
          След 1943 г. лети като боен пилот във Втората световна война и участва в освобождението на Неапол, Сицилия и Корсика от нацистите. На 31 юли 1944 г. излита за последен път от Корсика, след което не се приземява. Години по-късно от германски източници се изяснява, че точно на този ден американски самолет е бил свален от германски изтребител над Средиземно море.

@bgmateriali.com

Изтеглиsave